23 Aralık 2015 Çarşamba

swastika geceleri-katherine burdekin

Selam blogger's ve blogger's olmayanlar :D
Bugün boyle hızlı bir post yazma günü olacak :-)
Belki bunun üstüne bir tane daha gelebilir :D elimde birikmiş yorum yapmak istediğim bir suru kitap var.. ama bu kitabın yeri ayrı..

Distopya sevgimi bilmeyen kalmadi sanırım..
Bu elimde görmediğiniz kitabin arka kapağında feminist distopya yazıyor..
Iki kelime için kitap alınabiliyor muymuş? Alınıyormuş..

Beğenmedigim kitapları buraya yazmam normal şartlarda ama.. neyse enn başına gidelim..

Milyarlarca yıl once..
Yok bu çok başlangica gitti :P
1937'de çıtı pıtı feministimiz katharine bakmış görmüş ve nereye gidiyor bu millet? demiş.. Çünkü niye? Ikinci dunya savaşının esiginde, alman dağlarından nazi rüzgarlarının avrupa'yi kasip kavurdugu dönemler..
Katharine düşünmüş, düşünmüş ve bulunduğu zamandan tam 700 yıl sonrasinda gecen, dünya'nin almanlar ve japonlar olarak ikiye ayrıldığı, erkek EGEMEN bir toplum yazmış.. bu öyle bir toplum ki kadın hayvanla eşdeğer hatta altinda goruluyor, damızlık ineklerden farki yok, hepsi toplama kamplarinda karın tokluğuna cocuk doğuruyor.. erkekler ise kast sistemine tabii ama daha iyi sartlarda.. cunku bu kitap bir feminist distopya, kütüphane sakinleri..
Asagi yukari konu boyle.. konu cok guzel, kurduğu dunya insanı dehsete düşürüyor..
Ama yazar kurgunu altını dolduramamis..
Kadınlar eziliyor ama kitapta kadin konusu 3 kere ya geciyor ya geçmiyor.. ve onda da çözüm uretmeye bir adım bile yaklasilmiyor.. kahramanlar bile kadınları umursamıyor.. kendilerini kurtarma derdinde..
Son ana kadar bekledim ki çıksın bir itiraz falan etsin, bisi yapsın.. sabirla ve azimle okudum.. okumayaymisim da olurmuş :/
Eger kitabi feminist distopya degil de NORMAL bir distopya olarak düşününce gideri var kitabın :-)


Düşlediği dunya, hitler'i tanrı olarak anlatması falan fena sayilmaz.. daha once okumadim bir dünya..
Fikir orjinal ama içi boş bırakılmış..
Bir de kitapta hoşuma gitmeyen şey.. surekli alman aşağı ingiliz yukarı.. bir ırk kiyaslamasi.. distopya oldugu icin normal diyeceksiniz ama olan irklar disinda kendi bir iki isim kullanabilirdi (bknz:1984, hayvan çiftliği, biz..)..
Yani kitap distopyadan cok gundemin felsefik kurgulanmaya calisilmasi denebilir.. hmm.. evet aynen, 1937 yili ve sonrasi icin felsefik kurgu..
Ben size kitabi okumayın demiyorum, hobi olarak yine okuyun.. ama benim gibi ''oo feminist ve distopya'' diyip son sayfaya kadar beklentileri yüksek tutmayın.. belki normal roman olarak okusam beğenirdim.. simdi beğenmedim :/ olan boşa giden gunlerime ve parama oldu.. yazık bana yaa, artik popüler edebiyat ile anlaşamadıgimi kabullenmeliyim :(

Kitapla ilgili olarak baska bir nokta.. konular alman imparatorlugunda gectigi icin arada ‘heil, hitler ; auf wiedersehen‘ gibi almanca günlük(?) kelimeler geciyor.. bana kalirsa cevirmen/yayinevi azicik paraya kiyip bu kelimelerin anlamini sayfanin altina not dusebilirdi.. hoş olurdu.. öyle yapsalardi bisi demeyecektim, yapmadıklari icin gözüme çarptı..
Ama kitabın kapağı cok güzel olmuş :D anlayacağınız cilası iyi yapılmış kitabın :D

Kurgu dışında, yazarın dili akiciydi.. sıkmadan uzun uzun felsefi konuşmalari okutturdu.. sonu şok edici gibiydi.. ben spoiler yedigim icin pek şok olamadım :/

Roman olarak güzel, distopya olarak idare eder-gençlik distopyalarindan iyi-, feminist distopya olarak.. öyle bir dünya yok :(

Benim kitap icin puanim 6.. okuayana mani olmam ama neyle karşılaşacağınızi bilin isterim..
Inatçı bir okur olarak neyle karşılaşacağımı biliyordum -kitaptan once yorumlarina baktim- ama katherine'e güvenmeyi seçtim..

Şimdi hedefimde feminist distopya olarak damızlık kızın öyküsü var.. kitabın basımı yok, nadirkitap denen sitede 60-80lira arası, e kitap formatında arıyorum, pandora kitap'ta 40 liraya ıngilizcesi var..
Ben de dusundum ki nadir'den kullanılmış kitaba 60 lira verecegime pandora'dan ıngilizcesini alırım.. simdi olmasa da bir gün bu dili öğreneceğim paşa paşa.. hem de teşvik edici olur damızlık kızın öyküsü de..

Sağlıkla,kitapla ve umutla kalın!
_dr.coffee'den sevgilerle
Not:damızlık kızın öyküsü kitabı için e kitap fikrini veren entelkitaba tesekkur ederim :-)
Not2: kitabı bilimkurgu romanı falan olarak okusaydim begenir,8 puan falan verirdim; feminist distopya olarak begenmedim..

21 yorum:

  1. Sırf feminist distopya olduğu için alınır mı? Şahsen ben de ondan aldım :) Bu kitabın akabinde Virginia Woolf (kendisi benim fahri ablam olur :) Üç Gine'yi yazmış. Şu an Swastika Geceleri'ni okuyorum biter ocakta da Üç Gine'yi sipariş edip hız kesmeden devam edeceğim :) Virginia Woolf'la henüz tanışmadıysan Orlando isimli kitabıyla bir başla derim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Swastika geceleri'ni okuduktan sonra da yorumunu beklerim.. ben mi ters bakmışim kitaba diye bi kiyaslarim yorumlari :D :D
      Virgina woolf'un mrs.dollaway kitabini aldim, basladim lakin devam edemedim.. sinavlar, bilinc akış teknigi derken.. simdi de elimde kendine ait bir oda var ama onu da okulda unuttum bugün T︵T bu akşam baslamaya niyetliydim oysa :(
      Orlando'nun adını cok duyuyorum ve konu olarak da ilgimi çekiyor.. hacimce de uygunsa neden olmasın :D
      Swastika geceleri için şunu da ekliyim, konusu/kurgusu güzel ama dolduramamis gibi geldi bana.. senin düşüncelerini de duymak isterim :-)

      Sil
    2. Her ay okuma listelerimi yazıyorum orada yazacağım onu da aralık ayı listemde. (muhtemelen ocağın ilk günleri :) Woolf ilk okumalarda zorlar insanı bence onu kenara koy Orlando'yla başla Woolf okumaya akabinde Deniz Feneri ile devam et sonra Mrs Dalloway en son okuyacağın kitabı da Dalgalar olsun :) Swastika Geceleri'nin henüz 125. sayfasındayım bitireyim bakayım ama şuana dek durağan, olay örüntüsü pek de aman aman ilerlemeyen bir kitap bunu belirtebilirim :)

      Sil
    3. Kendine ait oda bitmek uzere :-) deneme kitabi olduğu icin mrs.dollaway kadar zorlamanmadim :-)
      Ama orlando aklimin bir kenarina yazildi, alinip okunacağı günü bekliyor :D
      Ocak gelsin de hemen okuyayim yorumunu :D

      Sil
  2. Hii ben de yarım bırakmıştım hissetmişim böyle olacağını demek :D feminist distopya denilince benim de beklentim yüksekti. Uygun bi zamanda okuyayım ama yine de, reklamın iyisi kötüsü olmaz derler ya aynen öyle oldu merak ettim kitabı iyice :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yazdan aklima koydum bu kitabi alcam diye, kac ay icinde o beklenti büyüdü büyüdü bir çığ oldu.. sonra da ben ve kitap o çığın altinda kaldik :S
      Ama normal kitap gibi dusunursen gideri var.. yarım bırakma bittabii :-) okursan yorumunu beklerim :-)

      Sil
  3. çok açıklayıcı bir yazı olmuş, tamam feminist distopya olarak beklenti içine girmeyeceğim:)
    damızlık kızın öyküsüne ben de bi ara bakmıştım basımı yoktu ama sonradan basıldı gibi kalmış aklımda:/ Allaaaaaam her şeyi birbirine karıştırmaya başladım artık. Hatta bi arkadaşın elinde görünce aaa basılmış demek ki dediydim içimden, kızla pek samimiyetim olmadığından gidip de hususi sormamıştım. basılır ama yakında yaa. ben de kuzuların sessizliğini arıyodum bi dönem, sonra pdf formatında buldum, öyle okudum, ben okudum kitap basıldı zaten!:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bassa da bir yayinevi biz de okusak :-)
      Kuzuların sessizliği guzel miydi?
      E kitap okuyunca gözlerim agriyor yaa, kitap gibi degil :/

      Sil
    2. Nadirkitapta arayip da normal fiyatli bi kitap gormedim daha :/

      Sil
  4. Ben çok sevmiştim, kadınların ezilmesinin en uç noktasındaki durumu anlatıyordu... ama haklısınız kitap sanki bir devam kitabı gelecekmiş gibi bitti yani ben en azından öyle hissettim... sonucu da anlatan ikinci bir kitap yazsaymış iyi olurmuş ama yazar sadece durumu saptayıp bırakmış, kadınlara siz siz olun kendinizi bu duruma getirmeyin ve gelmemek için elinizden geleni yapın diyordu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay gercekten devam kitabi olsa guzel olurmuş :-)
      Fred kiz kardeşiyle ne yapti? Bisiler ortaya koyabildi mi falan.. tamamlanmis olurdu.. bu girizgah gibi olmuş biri.. siz diyince aklima düştü :-)

      Sil
  5. pekiii, sıvastıka ne demekmiş yaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ona da baktim ki beeenn :D
      Swastika normalde hint kültür/dininde mutluluğun falan simgesi olan sekilmis, sonra hitler bu sekli alip ters cevirip partisinin simgesi yapmış.. isaret ters dönünce anlamda dönmüş diye yazmışlardı kutsal bilgi kaynağında-ekşisözlük- :D

      Sil
  6. damızlık kızın oykusune bende bakıyordum yenı baskı bulamamıştım. Allah allah o kadar swastıka dıye yardırdık fos mı cıktı içi. neden femınıst dıstopya dıye lanse etmış kı madem bıkac yer dısında kadını ıslemıcekse ilginç geldi :/ hitler diyince yine aklıma geldi çaldıgı parti simgesi var ya aslında Oz damgasıymış. Tanrıyla ruhun buluşmasını temsıl edıyormus. Divrigi kullıyesının duvarlarında bıle var. Ne ara gorup almış hayret dogrusu pis hırsız ıyıkı ıntıhar etmıs yoksa ben gıdıp bı koşu bogacaktım kultur hırsızlıgını :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabi cok kafaya taktım, ilk basilsin kac paraysa gidip alcam yavv.. kadin var, kadin aci cekiyor ama cok on planda degil.. damızlık kızın oykusunde anlatıcı kadin bildiğim kadariyla..
      Aa hitler intihar mi etmis, ben de eksik kalmış o kismi :D
      Belki zaman makinesi icat edilirse bir hirsini cikarip gelirsin hitler'den :D

      Sil
    2. sevgılısı ve kopegını de yanında goturmus ıntıhar ederek :D şimdi milliyetcilik var milliyetcilik var yanı ama yahudılerı de sevmem dogruya dogru ayy ne karısık ısler yaa ösym sormaz burdan İnşaallah kafam karısıyo :/ :D

      Sil
    3. Bu erkeklerin giderken sevgili/eşlerini de götürmesi cok ilginc. (Bknz:stefan zweig)
      Oyle valla, bu dünyalilarin isleri cok bi karmaşık :P

      Sil
  7. Bu kitabı bende çok merak ediyordum, bunun gibi bir kaç olumsuz yorum daha okudum biraz bozuldum :) Yine de okumayı düşünüyorum, hala merak ediyorum kitabı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de oku ama beklentini fazla yüksek tutma.. ben de okumadan once birçok yorumunu görmüştüm kitabın ama okudum :D

      Sil
  8. Merhaba
    Kitap benimde listede var ama daha okumadım. Normal distopya düşünerek okuyacağım sizin uyarınıza kulak vererek. Damızlık kızın öyküsüne bende bakmıştım ama dediğiniz gibi baskısı yok. Ekitap okuyucu alırsanız, bilgisayardan okumak gibi gözünüzü ağrıtmaz. İlla incelemişsinizdir zaten ekitap okuyucuları. Bulunmayan kitaplar için ve yabancı dildeki kitaplar için birebir. Tabi basılı kitabın yerini tutmuyor bende, ama romanlarda ideal. Swastika Orta Asya'da kullanılan bir sembol. Türkler ve Moğollarda şans ve mutluluk getirsin diye kullanıyorlar. Sadaklarında ve tahtlarında bulunuyor. Hatta günümüzdeki Bulgarlarda yakın zaman kadar kullanılmaya devam etmiş. Yalnız bu simgenin kimden kime geçtiğini şuan bilmiyorum. Öğrenirsem yazarım tekrar. Son aklıma geldi Kavgam'da bu işaretin nasıl parti simgesi haline geldiğini anlatıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Swastika geceleri'ni okuduktan sonraki yorumunuzu bekelerim..
      Sembolle ilgili olarak detayli bakmadım açıkçası, ben ekşi sözlügün yalancisiyim :D ama köken olarak ıyilik/güzellik temalı seyleri temsili ettiğini baska bir kitapta okumuştum.. kimden geçmiştir bilemem..
      E-kitap okuyucusu bircok açıdan avantajlı duruyor ama ben kitaplara karşı nostaljik biriyim, kağıttan okumayinca giremiyorum konuya :/

      Sil

her kelime benim için değerli..