9 Ocak 2016 Cumartesi

sınav döneminde ne okusak?



Merhaba blogger alemi!
Bu kez kitap yorumuyla değil kitap yazısıyla geldim!
Burada -en azından benim takip ettiğim- bir sürü ygs-lys, vize-final öğrencisi var. Ben de devamlı sinava giren bir öğrenciyim ve biliyorum ki sınavli donemlerde kişi aşırı stresle dersten başka bir seye bakamiyor, bos boş otursa da hoşlanacağı bir seyi yapmak ona vicdani bir yük olarak dönüyor.. ama stresini de azaltamiyor, sevdiği bir sey yapmadığı için..
Ben de kitapseverlere ve bittabii bana bi fikir versin diye naçizane sinav dönemi okunabilecek türler uzerine bisiler yayinlayim dedim :-)

Benim aklimdaki turler ve nedenleri:

1)kısa öykü kitapları
Yekta kopan, barış bıçakcı ve adi aklima gelmeyen bir sürü güzel yazarın kısa öykü kitaplari sıkıntılı dönemler için uygun bence.. bir öykü oku, kapat, ders çalış.. olay akışı devam etmediği için merak edeceğimiz bisi de yok geri kalan sayfalarda :-)

2)tiyatro metinleri/piyes
Bunu gecen ay shakespeare'den kış masalı'ni okuyan biposetkitap'da duyup test ettim.. ben albert camus-caligula'yi okudum.. bu ay da moliere'den hastalık hastası piyesini okudum.. surekli bir akış icinde ve perde-sahne aralariyla bölünmüş olduğu icin elinizdn bırakması, tekrar başlaması ve bitirmesi cok kolay.. bu arada okuduğum iki kitapta tavsiyemdir, yazisi yakinda gelecek insallah :-)


3)çocuk kitapları
Evet sevgili ygs ogrencisi yaşının bunlar için geçtiğini dusunuyorsun ama koca koca insanların instagram profillerini küçük prensle doldurmasinin bir sebebi var :D kesinlikle cabuk bitiyor ve kişisel olarak bir seyler katan çocuk kitaplarının sayisi da az degil :-) gulten dayıoğlu, samed behrengi, christian andersen, l.frank baum-oz büyücüsü- diye uzar uzar gider bu liste :-) büyüklerin cocuklara birakabileceği tek guzel dünya kitaplarin icinde, biz de o kitaplari okuyarak kacak giriş yapiyoruz :D

4)deneme
Ali ural, nazan bekiroğlu, deep tone, virginia woolf ve aklima gelmeyen bir sürüsü.. güzel bir deneme kitabiysa, yazdıkları 3-4 sayfadan oluşuyorsa bizlere stresli zamanlara eşlik edebilir :-)

Benim aklima bunlar geliyor, kütüphane sakinlerinin katkılarını yorumlara beklerim :)
Sınavı olanlara basarilar ve Allah zihin açıklığı versin!
Sinavi olmayanlara iyi tatiller/dinlenmeler *hayir hic kiskanmadim*

Sağlıkla, kitapla ve umutla kalin!
_dr.coffee'den sevgilerle

36 yorum:

  1. Çocuk kitapları benim tercihim olurdu sanırım :)

    YanıtlaSil
  2. Ben ÖSS'ye hazırlanırken yatağa bir kere bile kitap okumadan girmedim. Alışkanlık haline getirilirse vicdan yapmaya gerek yok. Yarım saat kitap okumadan uyuyamazdım hala böyleyim. UYkusuzluktan ölsem de 1-2 sayfa okumalıyım mutlaka:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Can çıkar huy çıkmaz blabla :) ama herkes yapamiyor onu :(
      Sınav zamani kitap okumak paragraf sorularına da yardımcı oluyor diolar :P

      Sil
    2. Net yardımcı oluyor. Ben hayatım boyunca sınavlarda hiç süre problemi çekmedim. Kitap okumaktan alışkanlık çok hızlı okumaya başladım. Şöyle söyleyeyim ALES'te bile sürem arttı.

      Sil
    3. Sinavda hizli okuma kismina katiliyorum ama turkce netlerim pek iç açıcı degildi :D tabi sayisal/esit agirlik/sözel bolum farki da vardir..
      ALESte suren arttiysa daha da d4necek bisi yok bence :) tebrik ederim :-)

      Sil
  3. Bak baaakk,çömezime bak seeen,neler de bilirmiş ,pek beğendim yazını.Sen büyüyünce ne olcan bakiimm :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğunuz icin teşekkürler :D büyüyünce iyi biri olmak istiyorum ama bakalım, şartlar bittabii :D

      Sil
  4. Sınav döneminde şunları yapmadığım için kendime kızdım şu an :D
    Gerçi, ben bunlara baksam da vicdani olarak rahat olamazdım herhalde. O dönem manyak bir insandım ya geçtiği için çok mutluyum, darısı sınav döneminde olanlara :D
    *Söylemesi ayıp benim sınav bitti 38 gün tatilim eheheh*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artik 38 günlük tatilinde bol bol okursun *hayir hala kiskanmiyorum* :D :P
      Ben de 15 günlük tatile kadar bir sinav yarim komite geciricem iste :/

      Sil
  5. anaa bu postu ben yazcaktım amaa :D neyse sen ne diyceksem demişsin zaten :) ince kitaplar çok iyi oluyor ya! böyle bi de kaliteli olunca hem zamanını harcadığın için üzülmüyorsun hem de çabucak bitiyor mutlu oluyorsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalp kalbe karşıysa demek :P
      Sen de yaz :-) benimki pek detaylı olmadi..
      Ince kitap candir :-)

      Sil
  6. Ben son yıllarda deneme kitaplarına sardım. Ahmet Ümit, Zülfü Livaneli, Elif Şafak gibi isimlerin de deneme kitapları var. Ben de onları tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Livaneli'nin edebiyat mutluluktur kitabini okumaya niyetim var ama denk gelemedik daha :/ tavsiyen icin teşekkürler!!

      Sil
  7. Çocuk kitaplarından hepimizin alacağı çok şey var :)

    Sınav dönemi için iyi fikirler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazi cocuk kitaplari buyuklere ders vermek icin yazılmış diye düşünüyorum :-)

      Sil
  8. kısa öykü kitapları çok işe yarıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle! Yerli edebiyatın temel taşlarından bence tür olarak

      Sil
  9. Çok severek okuyorum çocuk kitaplarını ve hepsinde geç kalmışım hissi yaşıyorum malesef ama sınav dönemlerinde benim de tercihim deneme ve öykü kitapları

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence 60 yasinda da okusak hicbi kitap icin gec kalmayiz :-)
      Öykü ve deneme turlerinde gercekten iyi yazılmış ise okumaya değiyor.. Allah tan guzel ornekler mevcut edebiyatımizda :-)

      Sil
  10. üçüncü madde için can attım resmen. ^^
    ah, birde şu grimm masallarının orjinali elime geçebilse. haylice merak ediyorum onu da. kim sorarsa her kitap alışverişim de listede oluyor ama gel gelelim, listedekilerin biri bile elime geçmiyor coffe :/ hep liste dışı kitaplar alıp duruyorum. ondan grimm'leri de listeye ilave etmeyeceğim bir daha ki kitap alışverişimde. toteme gideceğim sanırım bu gidişle. fakat hakikatten dediğin gibi, çok çabuk akıp gidiyor insanın elinde. bir de bambaşka bir dünyası oluyor çocuk kitaplarının. ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Internetten falan birazını okuyabilirsin aslında..
      Türkçesi var mı grimm masalları'nin.. bence liste yapmadan al :D ben oyle aliyorum.. liste yapinca daha cok kitap aliyom çünkü :D
      Çocuk kitaplari guzel yaa :D

      Sil
  11. bence bi de çizgi romanlar olsuun. asterix gibi mesela :) bi poşet kitap ve neşeli kitap vagonu arkadaşlarımız, benim kitaplar için, yaşamayı sevdiren ve depresyona girmeyi engelleyen kitaplar demiş yaaa :) ne güzel bişi demişler di mi yaa :) barış bıçakçı daaa sade ve derinden bir alıntı yapılan twiti beyenmiş. bıçakçının filmi ne güzeldi yaaa. sana da çok başarılar. ye o sonavlarııı kim tutar seniiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hic cizgi roman okumadım kii.. bu ay deneyecegim amam :D
      Aa doğru demişler senin kitaplar icin deep :-)
      Bicakci alintiyi begendiyse yakin tarihte kitabi bulup okumali :P
      Yaa evet filmi guzeldi, kitabi da guzel :D
      Deep sinav beni yedi bu kez :-| >_<

      Sil
    2. Inşallah, dua/dilek/enerjilerini beklerim :D

      Sil
  12. valla öyle bir yazmışsın ki yenı alışveriş beni bekler mirim gerçi elımdekiler de surukleyıcı ama bi barış bıçakcı patlatayım bari özeldim zaten :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alışveriş yaparsan yazısını beklerim :D
      Patlat bi bicakci diye iğrenç bi espri yapasim geldi :D :P

      Sil
  13. çocuk kitabı okuyasım geldi bak!:) ya bu arada ben 1000kitap a üye oldum ama daha kurcalayamadım, vikitap ciddi anlamda can çekişiyo, bi bağlanamıyorum, sen üye oldun mu oraya?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oku valla :-) hatta cocuklar dinliyorsa onlari yanina oturt beraber okuyun :P
      Vikitapdaki kitaplari tasimak zor oluyor diye ben her ikisine de okudugum kitaplari giriyorum :D ismin ne 1000kitapta? Benimki yine drcoffee

      Sil
    2. pardon sohbetinize izinsiz dahil oluyorum ama ben de Vikitap'ın birkaç gündür sıkıntı çıkardığını fark ettim. Artık 1000kitap'ı daha sık kullanmama rağmen Vikitap'ın blog bağlantısı var diye onu da kullanmaya devam ediyordum ama 1000kitap da blog bağlantısı yapmış. Artık tamamen ona geçebilirim.

      Sil
    3. orda da kitap sevinci yim yine:) ama ben daha kurcalayamadım, blog bağlantısı varsa iyiymiş, ona geçiim ben de tamamen o zaman. vikitap çok sıkıntılı oluyor artık gerçekten.

      Sil
    4. Oo sayimiz artiyor 1000kitapta :D
      Vikitap yavas ama simdi 2016 hedef sayısı da gelmis, bi de orada düzgün tutmuştum kayitlarimi.. ikisini de kullanirim diye düşünüyorum ben de :-)
      1000kitap devamli guncelleniyor gibi şimdilik :)

      Sil
    5. Kitap sevinci, bir tane kitap sevinci buldum da emin olamadım :D gideyim ekleyim :P
      Vikitap ilk acildiginda guzeldi.. yavasladi iyice :/

      Sil
  14. bak şimdi aslında sıralamada hata var , şöyle ki, okuma konusunda sıkıntı yaşadığın dönemi sınav dönemine getiriyorsun , çalışmak zor geldikçe kitaplara sarıyor sonra da ama yaa ama ben çalışacaktım ki , valla bu kadar kitaplara sarmayacaktım diyorsun , denenmiştir , bol keseden atmıyorum yani :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinav donemini her turlu kitap-ders kombinasyonu çıkabiliyor :D ders-kitap-ders olur, kitap-ders-kitap olur, kitap-kitap-kitap olur :D

      Sil

her kelime benim için değerli..