18 Aralık 2017 Pazartesi

cingöz recai-peyami safa

selam kütüphane sakinleri!
bu giriş işini bi türlü çözemedim.. bi ara google translate'den hintçe'ye falan çevirip yazıyordum :D o sisteme geri mi dönsem ki :/ neyse..
bu kez bahsedeceğim kitap, başlıkta adı yazıyor.. yazın filmi falan çıktı, kenan imirzalıoğlu oynadı, ben gitmedim filme.. çok istemiştim, fragman falan da hoşuma gitmişti, ''oo 100 tane surat değiştiriyormuş'' falan dedim.. kardeşlerimi gitsinler diye ikna edip kendim evde oturdum :D :D filmi izleyenler filmle ilgili düşüncelerini yoruma, aşağıya yazabilir bence, beğenilmediyse ileriki dönemlerde izlemem..
çünkü daha önce uzun hikaye filmi kenan bey(?) oynadığı için izleyip, istediğim verimi alamamıştım.. öyle olunca üzüldüm.. filmlerle ilgili bu kadar..



kitabı filmden önce de biliyordum.. eğer yazmışssa sadevederin isimli blogtan okumuş olabilirim.. yazmadıysa bi yerlerde okudum.. işte ilk polisiye romanımız falan'lar filan'lar, övgüler.. geçiyoruz  buraları.. ben ki dizilerin ilk bölümünü kötü oluyor deyip atlayan biriyim, böyle bir tanıtımla beni tavlamak na-mümkün.. ilkler hep sıkıcıdır, bunu unutmayın.. ayrıca bir dizinin ikinci bölümü güzelse, bir serinin ikinci kitabı güzelse muhtemelen ilki de güzeldir, en azından olayın başı vardır..

bu kitapta sevgili yerli edebiyatımızın ilk polisiye romanı olmakla beraber serisinin ya da sonradan 4'e ayrılmış kitabın da ilki.. öyle bir ilk.. ben nasıl aldım bilemiyorum.. ince ve ucuz diye aldım muhtemelen.. zaten okulda hocayı beklerken bitiyor, insana kitap bitirmiş olma huzuru veriyor.. kısa ve sıkmayan kitapları severiz..



kitabın arka kapağında ''gerçek basit ve sadedir. onu biz büyütür, biz süsleriz'' yazıyor.. ve bu yorumun özeti .. kitap o kadar sade ki bi şeyler olsun, bi gizem falan çıksın diye bekliyorsun.. rahmetli yazar bey'in ruhuna ağırlık gitmesin ama bu kadar basit planı olan bir insanı böyle meşhurlaştırılmasına üzüldük..

kitap bana biraz tutarsız geldi.. mesela recai bir ara kayboluyor ama öncesinde yakalanmıştı.. kim saldı onu da kayboldu? boş orası..

benim için en üzücü noktası kahramanın hırsız olduğunu kabullenememem oldu.. kitabı elime aldığımda bu geliyor aklıma.. adam hırsız.. peyami bey bilmem farkında mısınız hırsızın el çabukluğunu övmüşsünüz..

bunları geçmeye çalışırsam betimlemeleri, dönemin ruhunu anlatışı mükemmeldi.. o yıllardaki beyoğlu sokaklarında hissettim kendimi.. balolar.. balo işi biraz boş geldi bana.. yazar da zaten mekan olarak pera palas, büyükelçilik gibi yabancı insanların takıldıkları mekanları seçmiş.. biz peyami beyi batı özentisi bilmezdik ama hikayeyi anlatmak için baya osmanlı düşüncesine ters şeyler seçmiş, gözümden kaçmadı..

olaylar çok aşırı basitti.. sherlock duysa dava olarak almaz.. o derece basitlik.. bi de tanıtımda sherlock a şapka çıkarttırır falan yazmışlar..
doyle bey de mükemmel bir hikaye yazmadı ama karakteri en azından polis danışmanıydı, iyilerin tarafındaydı..

öyküler boyunca cingöz recai'nin çaldığı paraları bir yerlere, birilerine bağışlamasını bekledim ama adam hep kendine çalıştı.. zavallı rıza başkomiseri de peşinde dolandırdı durdu.. üzdü bizi..

kitabı kapadım ve ben bu kitabı sevmedim, yetmedi bu tarzı bir mood oluştu.. eveet hemen bitti diye sevindim ama sevincim kursağımda kaldı..

sonuçta bu yazar benim en yerli okumadığım dönemde, hoca zoruyla okutulan 9.hariciye koğuşu'nun yazarı.. ve o kitaba bayılmıştım.. hatırladıkça üzülürüm.. oradaki karakter o kadar zavallı biri ki ismi bile geçmiyor.. şimdiye kadar yazılan hikayelerin en loser insanı, adam hem fakir fukara biri, hem sakat kalıyor, hem de paşa dayının kızıyla da evlenemiyor.. dev loser, dev üzüntü.. bütün gençlerin 9.hariciye koğuşu okumasını, bunun üstüne düşünüp salak saçma yutup videoları çekmemelerini öneririm.. sanırım 95'lilerden sonra öğretmenler 9.hariciye koğuşu okutmaktan vazgeçti ve gençlerimizin bütün pis pasaklı işleri yutup'da trend oluyor..
ah ah nerede o eski hocalar deyip ortaokul Türkçe öğretmenime de selam veririm ki bütün 50+yaştaki Türkçe öğretmeni okurlarım üstüne alınabilir.. muhtemelen öyle kişiler burada yok.

ben pek beğenemedim kitabı.. belki yaşlandım artık, ne polisiyeler ne maceralar geldi geçti elimden.. onların yanında boş kaldı biraz..
işte kitaptan hatırlanacaklar: cingöz recai ilk polisiye romanlardan, hırsız, kenan imirzalıoğlu'nun başrol oynadığı filmi var..
benim yerime daha az okuyan ya da yerli polisiye seven biri okusa sevebilir..

benim polisiye anlayışım daha dışa dönük.. sir conan doyle, agatha cristie, stieg larsson.. hannibal gibi kötüler olabilir..
çünkü televizyonu açtığımda klasik adam karısını çocuğunu vurmuş polise teslim olmuş, hırsız tuvalette gitmiş orada yakalanmış tarzı şeyler var.. ama dış dünyanın meşhur seri katiller diye listeleri var.. adamlarda seri katil var, üstüne bir de bunların meşhuru var.. öyle bi çokluk.. çocukları yiyip ailelerine mektup yazanlar, kadınları bodrumuna 8 yıl hapis tutanlar falan var.. dış dünya çok sayko, bu kadar sayko olunca da kitaplarda sayko oluyor, okutuyor kendini.. biz de bu kadar manyak yok, çok şükür.. olandan da hikaye çıkarsa bir yazar, atıyorum A yazarı özgecan arslan ın katillerinden yola çıkarak ya da olaydan esinlenerek bir polisiye hikaye yazsa medya yıkılır herhalde.. taşlarlar o yazarı böyle bir şeyden nasıl para kazanabilirsin derler o kişiye.. ben de derim belki..
bizde hem yazacak olay yok, hem de olayları çok içselleştiriyoruz..

ondan sonra böyle sade ve basit cingöz recai hikayeleri oluyor..
ben de yerli polisiyeyi övmek isterim ama görüyorsunuz ki yapamıyorum maalesef..
biraz da sabaha karşı bir vakit olduğundan dolayı eleştiri dozunu ayarlayamamış olabilirim.. peyami safa kendini hiç üzmesin, ben 9.hariciye koğuşu'nu beğenmiştim.. bir ara ondan da bahsederim belki (bahsetmedi.)

bana para verselerdi filmin fragmanını da koyardım ama vermedikleri için koymuyorum :P
üff çok kötü bi espricik oldu :/

sağlıkla, umutla ve kitapla kalın!
_dr.coffee'den sevgilerle!
not: turkish pyscho olmadığı için mutluyuz.. yani var aslında ama çok konuşulmuyor..
not2: kitap sıkmadı ama aşırı basitliği ile okuyucuyu üzdü.

12 yorum:

  1. Osman Aysu fena değil, bir dene. Ben ki polisiye tutkunu bir kimseyim, kendisini beğenmiştim. Şimdi hatrımda yok ama bir sürü iyi polisiye yazarı var bizde de, Cingöz Recai’nin yazıldığı yıllarda polisiyeden fazlaca bihaber bir millettik biz, döneminde gideri vardır da bu zamanda yetersiz kalıyor tabi 😁😜

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. osman aysu'yu lisede bir dönem deliler gibi okuyordum.. sonra bi kitabını okudum, kurgu falan güzeldi ama kahramanın yaşını kurguya dahil ederken matematiksel bi hata yapmış (ya da sanmıyorum ama baskı hatası da olabilir) ve hesaplayınca kahraman doğmamış oluyor.. olay onunla ilgili ama adam dünyada yok.. tabi pek mükemmel(!) bir MF'ci olarak yazarla aram açıldı.. osman aysu deyince bu hata aklıma geliyor.. ama iyi yazıyor.. ciğerimde pare var diye balkan savaşı sonrasında geçen bir aşk romanı vardı.. o güzeldi.. çokça saykolu polisiyeleri var..

      Sil
  2. :) cingöz recai, ilk polisiyelerden ivit gördüm kitabı da okumadım, ama bak filmi güzel, eski siyah beyaz olanı yani, bunu izleyip yazmıştım, onu izleyebilirsin bak, bu kenanlı olan pek benzemiyomuş kitaba. e bu kitaplar çok eskiden yazıldı yani, basit olması normal, şeyi yazmıştım yaaa, amanvermez avni, onu çok sevdim bak, var kitabı piyasada. ya bu konuda yazan biri var nette, erol üyepazarcı diye biri, onun yazılarını oku bak, ilk polisiyeler filan işte, cingöz de arsen lüpen çakması :) arsen lüpen var piyasada yaaa :) bak iyi onlar, filmi de iyi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa bak ben o yazını gördüm ve çok acaip üstün hafızamla hatırladım :D amanvermez avni yi de hatırlıyorum.. çok hatırlanılası isimleri var :D
      erol üyepazarcı ya bakayım..
      arsen lüpen evde var, gidince bakayım..
      bir yorumunla bir sürü bakacak şey çıkardın deep.. homework gibi :P
      homework dedim ki daha havalı olsun :D :D

      Sil
    2. celil oker var iyi polisiyeci, büssürü kitabı oldu, dergilerde de yazıyor, 221B dergisi süper ayrıca, bütün polisiye debiyat var içinde, sonraa travesti detektif var, mehmet murat somer romanları, amsterdamda sadık yemni vaaar, kadın yazarlardan nihan taştekin, esmahan aykol da iyi. bunlar birden fazla kitap yazanlar. tek kitap yazanlar filan da var ama üsttekiler çok polisiyesi olanlar. ay bir de lawrence block var, oğlak yayınları, dünyada en iyi polisiye o yaaa, bernie rhodenbarr (gündüz sahaf akşam hırsız), scudder, polis eskisi, bu iki kahraman süper. okursan mesela ilk kitaptan başlaaa, iki serinin deee. nefis nefis :)

      Sil
    3. yerli polisiyeyi sevidirmeye mi çalışıyorsun yoksa :P
      bir sürü, bir sürü yazar-kitap adı vermişsin :D yorumu al bloga polisiye tavsiye diye copy paste yap :D super :))
      221b yi gazete bayiisinde çıktıkça bakıyorum, parası çok geliyor almadan geçiyorum :)
      bi ara kütüphaneye uğrayıp söylediğin yazarları inceleyeyim :P

      Sil
  3. İlk defa bu kadar uzun yazdığını görüyorum sanırım :-)

    Türk polisiyesi istiyorsan Günay Gafur'u öneririm. 2 kitabı var. İkisi de birbirinden kalın ama kendini okutan, çok iyi kitaplarmış. Kitap Ağacı Adana grubum adama ve kitaplarına hayran. Ben de okuma listeme ekledim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazdığım şimdilik en uzun yazılardan ve kitabı çok üzmüşüm galiba.. ama beklenti büyüktü :/
      yorduysam kusura bakma :)

      ben çok özeniyorum kitap ağacı olayına yaa.. tam bir şölen gibi geliyor.. arada yazar alan da ağırlıyorsunuz.. çok cool yaa :D
      günay gafur'a bakacağım :)

      Sil
  4. cingöz recai :)
    filmi de vardı tutmadı :)
    ben de bekliyorum bloga!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. izledin mi filmi? ben tutar diye düşünmüştüm, iyi ki vizyondaki filmlerle ilgili bir şeyler yazmıyorum :D :D

      Sil
  5. ooo uzunca bir yorum :D okumadım kitabı sanırım :(( ama Peyami safa biraz sanki , her kitabı aynı tat olamayanlardan gelir bana , keyifli okumaların olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazarken kısaymış gibi geldi :D
      peyami safa dan sözde kızlar kitabını da okumak istiyorum, nasip tabi :)
      kitap kısa, hemen bitiyor, istersen bir ara okuyabilirsin :)

      Sil

her kelime benim için değerli..