24 Aralık 2017 Pazar

5.dalga serisi - rick yancey

selam blog!
bu senenin serisi 5.dalga oldu galiba.. okuduğum başka seri kitap hatırlamıyorum 2017 için..
kitap 2014 yılında çıktığında blog turu düzenlemişlerdi diye hatırlıyorum.. kitabı konu olarak beğenmiştim ama blog turlarına karşı biraz ön yargılıyım.. bazılarına kitabın yayınevinden gitmesi, gruptakilerin yazılarının benzer olması (birbirlerini etkiliyor olabilirler diye düşünüyorum) gibi nedenlerden dolayı blog tur kitaplarını bir durup düşünmek lazım alırken.. bence.. blog tur yapan arkadaşlar bana kızmasın ama dışarıdan böyle duruyor..
neyse..
kitabın konusunu beğendim, pahalıydı o dönem alamamıştım.. sonra unuttum gitti.. geçen ay kitapçıda görünce ilk kitabı aldım.. beğenerek okudum.. sonra 2 ve 3 numaralı kitapları internetten aldım..
ilk kitabı tek oturuşta okudum kalktım.. çok macera doluydu.. aradığım serüveni bulmuş gibi hissettim.. öncesinde uzun zamandır okumama challenge modunda olduğum için koşa koşa hemen devamını sipariş ettim..

genelde ilk kitap düşmanı olarak 5.dalga'ya bayıldım.. flashback yapması, anlatımın kişiden kişiye geçişi, neyin ne olacağının belirsizliği ve hareket var..


konusu dış uzaydan gelen varlıkların dünyada post-apokaliptik bir dönem başlatmasıyla ilgili..  bu dönemde bir grup genç var, hayatta kalma mücadelesi veriyorlar.. kitabın bu  kısımlarını şimdi düşünürken z nation ve bilimum kıyamet sonrasını anlatan amerikan dizisine benziyor.

ilk kitabı çok beğendim ben yaa.. diğer ikisini onun kadar beğenemedim..
ikinci kitapta grup buluşup yaşamaya çalışıyor, biraz geçiş kitabı gibi ama güzel, fen değil..
üçüncü kitap çok durgun yaa.. bir de ilk kitaptakinden daha çok karakterin iç sesinden alıyoruz, bu da kafa karışıklığına yol açıyor.. kitap uzasın diye olayı bir cassie'den bir parish'den bir hileci'den anlatıyor, wattpad anlatım tarzına benziyor..
ben de 4 bölümlük bir wattpad tecrübeme dayanarak söylüyorum ki bu geçiş işi sadece kitabı uzatır.. gerek yok böyle şeylere..
3.kitabın bir tek sonuna geldiğimde çılgınca heyecanlandım.. çok kısaydı o durumda..
bence yazar bey karından vazgeçip okuyucu için tek kitapta daha öz daha heyecanlı olmalıydı..

hazır rick beyin kitabından bahsederken yaratık avcısı kitabını da övmeden geçemeyeceğim.. ben onları geçen sene kışın okumuştum yine.. ve çok güzeldi, çok sürükleyiciydi.. yaratık avcısını içinize sinerek alıp okuyabilir ve genç ergenlerinize hediye edebilirsiniz..

5.dalga serisinin üçüncü kitabını pek sarmaması biraz benden de kaynaklanıyor galiba. son kitabı bitirmem çok uzun sürdü.. sınav falan girdi araya.. süründü biraz elimde ne yazık ki.. ama yeteri kadar sürükleyici olsaydı ben de zaman ayırır okurdum diye kendime küçük münakaşalar yaşatıyorum.
2&3.kitaptaki merak duygusu da 1.kitapta yoktu.. tanıtımda uzaylı diyor ama bir grup sayko insan da olabilir bunları yapan diye düşündüm, öyle olmasını diledim çünkü uzaylılık çok klasik..


kitabın bir de filmi varMIŞ. ımdb'den 5,9 alması bence izlememem gerektiğini düşündürüyor.. ilk kitabı beğendim, filmi beğenmezsem üzülürüm :/ izleyeniniz varsa yoruma düşüncelerinizi yazın, belki izlerim.. hoş internet çok kötü, film dizi açamıyor maalesef..

spoiler olacak diye karışık bir yazı oldu.. kısaca özetlersem ilk kitabı okuyun, iki ve üçüncü kitabı ucuza bulursanız okuyun. benim genç ergen demeyi sevdiğim 14-17 yaş grubunun beğeneceğini düşünüyorum çünkü ben o yaşlardayken açlık oyunları vardı ve bizim sınıf kütüphaneden alıp sırayla okuyordu. bu kitapta biraz ona benziyor maceracı ruhuyla olsun, kötülerle kavgası olsun.. daha çok genç ergenlere hitap ediyor.. kitap okumaya alıştırmak istediğiniz gençlere yılbaşı hediyesi olarak verebilirsiniz :P

sağlıkla, umutla ve kitapla kalın!
_dr.coffee'den sevgilerle
mutlu yıllar şimdiden :)

12 yorum:

  1. Aaa bilmiyordum bu kitapları 1. Alayım hemen teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okuduğun için ben teşekkür ederim :)
      kitabı okursan yorumunu bekliyorum :))

      Sil
  2. Filmi düşük puan almış gibi görünüyor. Bir ara izlemek istediğimi hatırlıyorum ama böyle filme çekilen kitapların, kitapları çok daha güzel oluyor zaten.
    Serinin diğer kitaplarını da uzasın diye yapmış olabilirler. İlk kitabı okuyup filmi daha sonra izlemeliyim ben de sanırım.
    Teşekkürler paylaşım için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fragmandan anladığım adarıyla kitapla uyuşmayan yerleri var ki bu daha fragman. erkek oyuncular da kitaptaki tasvirlerine pek uymuyor gibi duruyor.
      ilk kitabı güzeldi, okursan yorumunu beklerim :)
      yazımı okuduğun için ben teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Kitabı okumadığımdan filmi beğenmiştim. Ama genelde kitabı okursam beğenmiyorum, onun için sen ne düşünürsün bilemedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fragmanı izleyince sevmeme ihtimalimin yüksek olduğunu düşündüm..
      bence kitapla film aynı olmayacaksa filme başka isim verip şu kitaptan esinlendik diye yazsalar daha iyi olur, hiç değilse okuyanlar filmle ilgili beklentiye girmezdi :/ :S

      Sil
  4. hımmmm bilemedim, okumayı sevdiğim tür de seri kitap girmemek en iyisi, filmi ben izleyim söleyim sana, beşinci dalga mı idi adı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen yaa, seriye girince bitmeden çıkamıyorsun :)
      ama aklımda bir tane distopik seri var, geçen sene il kütüphanede görmüştüm.. ilk kitabın adı çirkinler - scott westerfeld..
      beşinci dalga filmin adı, izlersen yorumunu beklerim :)

      Sil
  5. direk filmini mi izlesem acep :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olabilr tabii :D izlersen yorumunu beklerim..
      hoş fragmana göre kitabından farklı :))

      Sil
  6. Sinemaya gittiğimde filminin fragmanını vermişlerdi. O zaman ilgimi çekmişti ama sonra aldığı olumsuz eleştiriler ve kötü puanla izlemesem de olur dedim, izlemedim.

    Ben de Açlık Oyunları için senin yorumunu düşünüyorum. İlk kitap çok güzeldi. Son kitapta beklediğim heyecan ve olaylar yoktu. İnsan serilerde daha etkileyici finaller bekliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. seri kitapların sorunu sonunu bağlayamamaları.. açlık oyunlarına öyle bir final olmamıştı bence, ben hayal kırıklığına uğradım.. ileride seri kitap yazarsam finalde başkahramanı öldüreceğim :D
      5.dalga filmini izlemeyeceğim, fragmanı pek sarmadı beni.. 2017 için yeterince kötü film izledim :/

      Sil

her kelime benim için değerli..