13 Ocak 2015 Salı

son ada - zülfü livaneli

merhaba sevgili kitap dostları -ay böyle eski tv sunucuları gibi oldu :)-
yine uzun yorum arasından sonra pek bir güzel kitapla beraberiz..  bir kitap nasıl kafanıza inip sağ ve sol beyin hemisferi arasında iletişimi arttırır onu konuşacağız.. ben anlatacağım isteyen yorum altında konuşmaya katılacak.. cam-misket'in blogunda da rastlayacağınız gibi çok güzel yorum sohbeti yaparım :D :D neyse konuyu dağıtmayıp kitaba dönelim... 
ben kitabı okuyalı..2 hafta kadar oluyor.. geçen sene -30 aralık :D- eve gitmeden önce almış, evde annemin lanetine uğrayıp, durduğu yerde -çantamın içinde- sıvının biriyle temas edip buruşmuş bütün sayfalarının kenarı T_T hayır ıslak bir yere de bırakmadım ki..
evde kitaba başlama denemelerimin bertaraf edilmesi üzerine ankara-giresun yolunda bana eşlik eden ikinci dost olma hakkını kazanmıştı..


kitap 40 haneden oluşan pek sevimli bir adanın, nasıl zindana dönüşeceği üzerine kurulmuş..
vakti zamanında zengin biri 40 arkadaşını toplayıp taşınmış,dış dünyadan uzaklaşmış..ama ikinci nesil zamanına gelince adaya bir diktatör taşınıyor.. adam basbaya torun tombalak, koruma ordusuyla yerleşiyor.. adsız ülkenin bu cennetten düşme köşesini cehennem bahçesine çevirmek için ilk ağaçlara sataşıyor..aslında martılar yoğun olarak anlatılıyor ama ağaçlarla başlıyor her şey.. sonra belki binlerce yıldır adanın sahibi olan martıları ezikliyor.. ki cidden eziyorlar yumurtalarını T_T ben o bölümleri okurken çok bir üzülmüştüm.. seslerini falan sevmem pek ama zarar verildiği-kitapta olsa- düşüncesi hoş değil..ekolojik dengenin kafayı yemesi üzerine..olaylar olaylar işte :)
kitabın kalanını okuyup görün..bu kadar spoiler yeter.. ama sonu! gerçekten çok güzeldi.. yani ne olabilir, ne olabilir? aklımda bir iki kapanış vardı ama buna yaklaşan yoktu..
livaneli'nin okuduğum ilk kitabı olmakla beraber taa ergenlik zamanlarımda türkçe öğretmeni tarafından tavsiye edilmişti.. çok güzel diye.. hoca biliyor bu işi.. kitap çok güzel,10 numara..
yazarı hep duyup, usta bir kalem olduğunu yorumlardan okuyordum ama bu kadar beklemiyordum.. yani usta denilip çırak bile çıkamayanlar var -benim için en azından-..
bir de tabiri caizse çömez bir yazar gibi yazmaya çalışması.. ama okurken anlaşılıyor ne kadar birikimli bir kalem olduğu..
kurgusu,dili,sürükleyiciliği tam kıvamındaydı..
herkese gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim bir kitap.. özellikle distopya severler bir de türk bir yazarı deneyimleyin derim :)


kitabın içinde yahya kemal'in yazısı ve yazarın röportajı bulunuyor zaten..öyle olunca bana pek laf düşmüyor.. bir de çok seviyorum önsöz-sonsöz okumayı :D :D kitapta en çok Lara karakterini sevdim..ve diktatörden çok karısına kıl oldum :/ yani bence erkeği tamamlayan karısıdır/annesidir-burada ebeveynlere benzer eş seçimleri üzerine uzun bir nutuk atmak isterdim ama o kadar bilgim yok :D-.. bu olanların önüne geçebilirdi gibime geliyor.. en fazla o düşüncesiz insandan ayrılırdı..olanlara bu kadar göz yumması, "bana ne yalvaranlar oldu da bir şey yapmadım,martılar için mi çaba harcayacağım" lafları hoşuma gitmedi.. bir de ada sakinlerine de kızdım.. o umursamazlıkları beni öldürdü.. ama sonunda ne oldu ? :D
bir de sanırım çocuk kitabı da var bu eserin.. son ada'nın çocukları gibi bir şeydi adı.. bulursam onu da okurum...
yalnız kitapçıdan alınca çok pahalı onu fark ettim.. zaten kitap 1-2 yıl rafta bekleyip yıpranıyor, niye etiket parası alıyor ki satıcı? biraz indirim yapsa iyi olurdu.. belki varlığını bile unuttuğu kitaptan 15 lira alması çok çirkin bir davranış.. insan %10 iskonto düşer bari de bu kadar konuşturmaz beni :/
sonuç olarak ne yapıyoruz? okumayan arkadaşlarımız kitabı tercihen legal yollardan elde edip okuyor; okuyan arkadaşlarımız da paşa gönülleri isterse yorum bırakıyor ki onların da düşüncelerini öğreneyim,öğrenelim :)
bu arada kitaba puanım on üzerinde on.. :) 
sağlıkla&kitapla kalın!
_dr.coffee'den sevgilerle :)
not:filmi var mıydı bu kitabın??
not2: bazılarımız kamerası olmadığı ve/veya 2 mp flu çektiği için fotoları idefix'ten alıyor olabilir..
anlayışla karşılamanızı umut ediyorum :)

8 yorum:

  1. evet.. Bu kitap alınacak. kesinkess listeme eklemiş bulunmaktayım. Zülfü Livaneli Maşaallah bol vasıflı bir adam ki işin içinde bi kere ağaçlar ve martılar dedin miydi alınması gerek fikrini pekiştirdim de pekiştirdimm :)) aa bu arada tıp olmadı Trt spikerliği olur bak sana. Trt Belgesel yada Trt çocukta şöyle cici bici ayy ne yakışır be :D bende bol bol kanala mesaj atar tlf kitlerim nihhaha hayalde bile sabotajjjjjj :))) ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de yorumu yazarken aklıma sen sen geldin.. cam misket kesin okumalı çok sever bu kitabı dedim :) ay benim sesim çok çirkin çıkıyor mikrofonda :D :D ama metin yazarlığını yapabilirim sanki ??

      Sil
  2. Livaneli'nin hemen bütün kitaplarını okumuş ve sanatçı kimliğinin yanına bir de yazar idafesini eklemişimdir. Bu Ada hikayesi de ayrıca müthiştir , her kitabını ayrı sevmeme rağmen Ada'nın ayrı , Kardeşimin Hikayesi'nin ayrı yeri vardır bende , okumadınsa onu da ısrarla , ve şiddetle tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de çok beğendim ve severek okudum kitabı :) olsaydı diğer kitaplarını da ard arda okurdum bu kitaptan sonra :)
      kardeşimin hikayesi konu olarak çekici ama kapağını pek sevmiyorum :S kafasında torba var ya insanların.. itici geliyor kapak..değiştirsinler o kapağı :D :D

      Sil
  3. Bir sürü kitap almışken ve daha hepsini okuyamamışken yeni kitaplar keşfetmek çok acı veriyo :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tatlı bir acı ama :D
      sonra alırsın,bitir bir elindekileri de:)

      Sil
  4. annemin yazarı buuuuu pek sefiyooo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de çok sevdim :)
      sen okumuşsundur annenden ödünç alıp da :D

      Sil

her kelime benim için değerli..