9 Nisan 2016 Cumartesi

distopik dünya #2

Kitàp şarkısı
Insanlar cesur yeni dunyadan etkilenip şarkı yazmış, düşünün nasıl bi kitap :P

Selam size blogger'lar :P
Ay canim minimum hareket yasasina uyup kıpırdamamak istiyor :D yarina insallah :P
Daha once distopik dünya #1'i yazmıştim.. sineklerin tanrisi ve körlük vardi.
Bu kez yazacaklarim
1)mülksüzler
2)cesur yeni dünya

Hadi bakalim :)


1)mülksüzler-ursula k.leguin
Öncelikle kitap güzeldi..
Ben alırken bir dunya ütopik diger dünya distopik olacak diye biliyordum ama okurken pek oyle gelmedi..
Anarres'te savaşlar kavgalar yoktu ama otomatik bir toplum vardi.
Urras yine bizim bildigimiz dünya.. onun bi oyunu yok :D
Kahramanımız shevek adli bir fizikçi. Basta feminist yazar erkek karakter olmuş mu diye biraz huzunlendim ama Shevek'in onemli kararlar almasinda eşinin ve Odo'nun etkisi büyük..
Zaten anarres'te herkes eşit, anne baba ve eşlik sahiplenmeyi degil beraber yaşamayı anlatiyor.. mülk falan yok yani anlayacagimiz :D
Para da yok.. para olmayinca kavga gürültu de olmuyor :D
Orada o kadar insan nasıl yaşıyor, hani ütopya degildi coffee derseniz biraz merak edip alın okuyun kitabı derim :D
Ben Shevek fizikçi diye cok korkmustum.. f=m*a dan öteye gidemeyen fizik bilgimle anlamazsam diye ama gayet açık her sey :-)
Kitap bir urras'ta simdiki zamanda bir anarreste gecmiste geciyor.. karışık değil, bölüm basina yazmışlar zaten nerde geçtiğini..
Ismini vermeyecegim ama kitabin birinde karakterler arasi gecis yapiyordu yazar ama kim konusuyor yazmadığı icin arapsaçına dönmüştu hikaye :S
Bence distopyalara ilgisi olan kitap kurtlarinin elinden kacmamasi gereken bir kitap.. okuyun yani :P
Benim ursula ile tanisma kitabima verecegim puan 8.

Cesur yeni dunya kast sistemi.(kaynak)
2)cesur yeni dunya-aldous huxley
Şu yorumu yazana kadar niyeyse devamli bu kitaptan izlerle yazilarla falan karşılaştım :D algida secicilik zağar :P
Mesela dün youtube'da oyun delisi'nin kanalinda SOMA isimli psikolojik gerilim oyunu.. kurgu olarak farklilardi ama temelde cesur yeni dünyadan izler vardi.. oynun ismi basta olmak üzere.. bu arada soma yunancada vücut demek.
Kitapta insanlara mutluluk, huzur veren ilac olarak geciyor.. depresyona falan girme olayi yok..
Gecen psikiyatri dersinde hipnoterapi ile sigarayi birakma muhabbeti gecti.. bu da cesur yeni dünya'daki 18-20'li yaslara kadar süren 'hipnopedi' uygulamasini anımsattı.. el kadar bebekken olan donemden basliyorlar nasil davranacaginizi öğretmeye cesur yeni dünyada ve siz ilerde kendi seciminiz gibi, bulundugunuz yerden memnun gibi hissediyorsunuz..
Bir de son olarak birkac yila şişede insan uretilebilecegiyle ilgili haber başlığı okudum, icerigine bakmadim tam.. ama tüp bebek (ivf) yöntemiyle bebek sahibi olan cok insan var.. hatta artik paraniz varsa kaliteli yumurta ve spermi secip yapay dollenmeyle taş gibi çocuklara sahip olabiliyorsunuz (icsi gibi bisi yöntemin adi).
Bu durumda üretim bantinda olusturulan saglikli yeni dünya vatandaslarini hatirlatiyor sanki..
Bu dunya da tanrı ford.. evet araba markasi olan fordun kurucusu-sanirim- henry ford! Kendisi ayni zamanda bu seri üretim bantlarinin da mucidi.. sanayiye olan bu katkisi huxley'e ilham olmuş.
Huxley dedigimiz zat-i muhterem de zaten thomas huxley**'in torunu, babasi doktor amcasi yazar, oglu nobel fizyoloji ödülü almış.. adamin özünde bilim var :D
Kitap ismini shakespeare'in dizelerinden aliyor.. ingiliz olunca shakespeare'a gönderme yapabiliyorsunuz tabi :-)
Kitap yazarinin hayatiyla bile cok kompleks iken gerek kurgusu gerekse karakterlerin isimleri bile ince elenip sık dokunmuş, nadide bir çalışmanin örneği. Yani ben yazsam ancak bu kadar olur :D :D
1984'e de varligiyla ilham olan cesur yeni dünya'nin aslında utopya mi distopya mi tam karar veremedim..
Yani elbette hic kimse dış güçler tarafindan bir sisenin icinde uretilmeyi istemez ama dünya cok mutlu, kimse ölmüyor, kimse ölmekten korkmuyor bile.. gidiyor ölümü yaklastiginda bir hastaneye-gibi bi yer- yatıyor ve orada son nefesini bekliyor.. öldükten sonra da fosfor olarak gelecek nesillere kazandiriliyor..
Tabi insanoğlu acıyi hissetmeyince onun getirdiği sanata da sahip olamiyor.. tamamen bilime dayali bir toplum.. bu yönüyle biraz zamyatin'in biz kitabini hatirlatti.. ki 'biz'de distopyalarin babasi sayilan bir kitap..
Yani bu kitap icin kendi icimde bir celiskiye düştüm, ahlaki açıdan çökmüş bir toplum ve sonsuz mutluluk mu? Yoksa yüksek(ne kadar yüksek tartışılır) ahlakimiz ve acılarımiz mi?
Her türlü simdiki dunya zararda sanırım..
Kitap icin puanim 10. Alin ve okuyun/okutun :-)


Şimdi sevgili okur benim her iki kitap ve üç dünyada da dikkatimi ceken sey 'toplumsal baski' oldu.. anladim ki ne esitlik icinde yasadiginda ne urras'ta ne de somayla kafa buldugun cesur yeni dünya'da birey sadece birey olamiyor.. toplum ve birey bir bütün.. yapboz'un tek parcasinin bile önemli bir sorumluluğu ve sorumluluğunu yerine getirmesini isteyen diger parcalar var..
Ego-süper ego-id pek girmeyecegim oralara -zaten yetkin olduğum bi alan değil- ama toplumsal baskının da fazlası zarar.. cok basmayalim birbirimizi..
Misal en basitinden toplumsal baskı olmasa önüne gelen sokakta yere tükürurdu -iyyk!-.. ama fazla olan halleri de, töre gibi, sıkıntı.. dozu iyi ayarlamak gerek..

Ikı kitabi da begendim, sevdim ve ikisini de okumanızı isterim :-)
Kitap okumak iyi bisi.. ben bu ara pek yapamiyorum.. baska seyler yapmaktan sira bi turlu gelmiyor :D
Ama siz aksatmayin, okuyun!

Saglikla, kitapla ve umutla kalin!
_dr.coffee'den sevgilerle
Not: thomas huxley ayni zamanda dünyalarin savasi, zaman makinesi ve körler ülkesi kitaplarinin yazari h.g.wells'in de hocası.. bir de darwinin arkadaşı galiba..

8 yorum:

  1. Cesur yeni dünyayı okumuştum. Şimdi tekrar okumak istedim. Kalemine sağlık. Mutlu okumalar.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar okuma hissi uyandirmissam daha ne olsun :)
      Sana da iyi okumalar :-)

      Sil
  2. Platon Devlet' inde işi ehil filozoflara verin halki yonetime fazla kariştirtmayin diyordu. İs bizim gibi sorgulamayan kafalara kalirsa distopik yansimalara acmaya devam ederiz her sabah gozumuzu :/ ursulaya basliyorum bende yakinda almiatim bekliyo. Bu arada cesur yeni dunya icin ici bos bi kitaptir diye dusunuyordum yani daha basit gibi. Alicam onuda sen begenmişsin bende kesin begenirim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Platon hem hakli hem de azicik egoist biri sanirim.. hocasi sokrates'in ölümü onu cok etkilemis olsa gerek :P statüko filozofu bile bastan cikarabilecek bir şeytan bence..
      Basla basla ursula'ya.. uzerine cokca dusunmek gereken bir kitap o da.
      Cesur yeni dunya'yi okumamak icin ben de cok direndim ama sonra kapağı begenince aldim :D iyi ki almisim.. hayvan ciftligi gibi kitap yuzeysel duruyor ama buzdağınin gorunmeyen bir tarafi da var..

      Sil
  3. ne güzel keyifli anlatıyon yaa :)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba
    Cesur Yeni Dünyayı bende distopya olarak algılamadım. Bana daha çok ütopya gibi geldi. Tartıştığım kişiler yalnız distopya olduğu konusunda ısrar ettiler ama neresi distopya oluyor halen anlamış değilim. Sizinde bahsettiğiniz nedenlerden dolayı ütopyaya daha yakın. Mülksüzler ise gerçekten güzel bir kitap ve karşılaştırma. Bir insan ne kadar büyük bir fizikçi olsada ay'da yaşarken, kendine verilen bir lağım temizleme işine gönderiliyor. Burada yazar yönetim konusunda da çok güzel birşeyi göstermiş. Ploteryanın diktatörlüğü idi sanırım ismi aynı hataya Koministlerde düşmüştü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence distopya olup olmamasını değerlendirirken yazıldığı koşulları ele alarak karar vermek gerek biraz.. bu tarz yaklaşınca huxley'in sosyal sınıfındaki ahlaki bozuklukluklardan ve teknolojinin-bilimin durdurulamaz ilerlemesinden korkup gelecek icin böyle endişe verici şeyler düşünmesi normal geliyor, bu sebeple distopya kabul edilebilir bence.. ki şişede insan üretmek bana da korkunç geliyor :s
      Ne kadar özgür olduğu soylense de anarres icin devamli toplumun yararina çalışmak zorunda oldugu bir dünya.. kurulusundan 150 yıl sonra pek bi özgür tarafi kalmamış, dedigin gibi diğerleri bireyin diktatörü olmuş..biraz iki yüzlü geldi bana anarres :S

      Sil

her kelime benim için değerli..