22 Ekim 2015 Perşembe

distopik dünya : Körlük/sineklerin tanrısı

Merhaba sanal dunya! Ben komite sonrasi cani sıkılan dr coffee :D
Bugun kutuphanede dergi bakarken koca bir sayiyi saramago'nun körlük ve görmek kitaplarina ayiran granada dergisine rastladim. Ne guzel yorumlamislar o kitabi -körlük oluyor o kitap- cok begenerek okudum ama baktim spoiler gelecek görmek ile ilgili yazilara hic bakmadim.. ki görmek de guz okuma senliginde var, en kisa zamanda okurum insallah :-)
Sonra oradaki yazilari okuyunca benim de yorum giresim geldi körlük icin.. hazir körlük yazilmisken sineklerin tanrısı da aradan ciksin dedim, bakalim iyi demis miyim :-)

1)körlük-jose saramago


Bu kitabi ilk gece kutuphanesinde gormustum, konusu ilgimi cektigi icin de hemen internetten bulup favorilere eklemistim.. tabi okumam o kadar kolay olmadi.. her zamanki gibi :D
Once yazarin cok daha ince bir kitabi bilinmeyen adanin oykusu adli hikayeyi okudum, hikaye cok guzeldi.. kral-denizci ile tanri-insan kisilestirmesi ve nuh'un gemisi mitinin hikaye icindeki yeri cok guzeldi, beni benden aldi.. kisacik kitapta iki olgununda ustaca kullanilisi ☆☆☆☆☆ . Ama yazarin noktalam isaretlerine alerjisi oldugunu gordum.. bir cumlesi virgulleye virgulleye bir sayfa sürüyor..
bu durum körlük'te de karsima cikinca beni bir huzun bir telas aldi 'nasil bitecek bu kitap diye?' Bir kere o nedenle elimden biraktim ve uzun bir ara verdik iliskimize.. sonra 'hadi cesaret sende tasin altina koy elini' diyip icimdeki butun ben'leri ikna ederek kitabi bitirdim.. kitap tanisma kitabimizdan da guzeldi.. dalip gidince noktaymis virgulmus ve hatta noktali virgulmus gozu gormuyor insanin :)
Hikayemiz bir adamin trafikte kirmizinin yesile donmesini beklerken beyaz bir korluge tutulmasiyla basliyor.. sonra birisi bu adami evine birakiyor.. derken derken ilk kisinin karsilastigi herkes beyaz korluge kapılıyor. Hukumet korlugun daha cok yayilmasini engellemek icin hastalari eski bir akil hastanesinde ilk dalgada kör olanlari tecrit ediyor.. bu ilk körun gittiği doktorun karısı haric timarhanedeki herkes kör.. doktorun karisi her ne kadar kendini belli etmeden bu insanlara yol gostermeye calissa da ayni kogusta kaldiklari haric pek kimseye dokunamiyor..
 ben doktorun karisinin tek goren ama hicbir sey yapamayan karakter olmasi nedeniyle agnostik-umarim dogru terimdir- bir tanriya benzetmistim ama granada'daki dergide peygambere benzetmisler.. dedigim gibi insanlari dogru yola koymaya calisip bir avuc havariden otesini edinemedigi icin.. bu satirlarin benzerini dergide okuyunca ''evet aynen oyle oluyor'' diye makaleyi yazani tasdikten oteye gidemedim..
Kitapta gerek akil hastanesinde yasananlar gerek devaminda okuduklarim zihinlerden cikmayacak seyler.. otoritenin kötülere geçişi, insanlarin caresiz kalinca dustukleri haller.. ne doktorun karisi ne de ben oyle seyler yasamak isterdim.. kimse istemez.. Allah yasatmasin..
Bi de karakterlerin isimleri yok. Boyle doktor, doktorun karisi, birinci kör gibi genelgecer sıfatlar kullanmis yazar.. sanki daha cok kitaba girmeyi sagliyor, hem de herkes bunu yasayabilir gibi bir hava olusturuyor.. birinci kör? Belki senden esinlenmistir?
Bence buldugunuz yerde hic affetmeyip okuyun bu kitabi :) ben de ikincisini okuyum, bi ara :D benim kitap icin puanim on uzerinden 9.
Bir de kitabi gece kutuphanesinde gorup aldim, entelkitapta yorumunu okuyunca kitaba basladim :D blogger relationship ☆

2)sineklerin tanrisi-william golding


Bu kitabi da iki yil falan once alip anca yazin okuyabildim.. neyse alistim artik bu hallerime :-)
Golding kitapta kurgusal bir atom savasindan ucakla kacan cocuklarin kaza sonucu yetiskinlerin olmadigi ıssız bir adaya düşmesi ve sonrasini anlatiyor..
Basta yetiskinlerin yoklugu toz pembe bir cerceve cizse de resmin asli oyle degil!
Kotulugun insan olmanin eklentisi olarak ciktigi dusuncesiyle kitabi kapasam da biliyorum ki kotuluk iceride tek basina degil, iyilikle  beraber.. insallah..
Adada tutunmaya calisan insan yavrularinin arasina  hirslari yuzunden nifak tohumlari dusuyor.. kitabimizda simon isimli bir cocuk var ki sevip sevmedigimi bilmiyorum ama peygamber konumuna konulmus bir cocuk.. sonra bir tane iyi liderimiz ve yaninda aydin kesimi temsil eden domuzcuk var, bir de kitleleri pesine katmis kötü lider cocugumuz var..
Anladiginiz uzere yetiskinlerin olmamasi insalarin ayrismamasini saglamiyor ki bu cocuklar adeta gozunu kan bürümüş birer canavara dönüşuyor.. sineklerin tanrisi ise bildiginiz seytan.. beezelbup yani sineklerin tanrisi.. adi seytanin yan isminden gelme cocuklari karakter olarak ele alan bir kitap ve gercekten okunmaya deger!
Itiraf ediyorum, bi ara kisa süreliğine sıkıldım kitaptan ama yine de sonunda ne olacak? Merakimi kaybetmedigim icin birakamadim :-)
Bi de yazin kitap okumak biraz problemli.. evde dikkat dagitici cok unsur var :-) ben de aksamdan aksama okuyabildim yalniz, boyle diyince coluk çocuk sahibiymisim gibi bi hava olustu ama coluk çocuğun kendisi icin de yazin evde kitap okumak zor yani :D
Benim kitap icin puanim on üzerinden 8. Sonundaki cevirmen notuyla kafamdaki bütün taslar cuk diye dyerine oturdu :-) kitabi ayri cevirmen notunu ayri sevdim :-)

Bir kitap yorumunun daha sabirla sonuna geldiniz.yaziyi okumassaniz tesekkurler,okumamissaniz.. eh sonuna gelmissin bi okuyaydin iyiydi ya nys .s :D

Saglikla,kitapla ve umutla kalin!
_dr.coffee'den sevgilerle

6 yorum:

  1. sineklerin tanrısını çok severim :) seni yeni keşfettim ve takibe aldım :) benim bloguma da beklerim

    YanıtlaSil
  2. Körlük romanının etkileyiciliği tartışılmaz. Fakat içinde o kadar çok kör, körlük, körler kelimesi geçiyor ki sinirlerim bozulmuştu. Tövbe Yarabbim, bak yine tuhaf oldum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazar körlüğü beynimize monte etmeye çalışmıştir belki :D

      Sil
  3. Merhaba
    Sineklerin Tanrısı kitabını geçen sene okumuştum. Abartıldığı kadar güzel olduğunu düşünmüyorum. Ama insanların (bunlar çocuk olasada) o içlerindeki vahşiliği iyi göstermiş yazar.

    Körlük romanınıda şimdi sizden gördüm ve listeye ekledim. Bakalım o nasıl bir dünya sunacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sineklerin tanrisi'nda beni etkileyen de yavrucuklarin icindeki vahşetin derecesi ve yazarin bunu aktarişiydi.. klasik distopyalardaki gibi baskıcı bir yönetimin olmamasi da onu farkli kılıyor bence..
      Umarim körlük'u beğenirsiniz :-) okumasi basta zor ama ilerledikce guzellesiyor..
      Iyi okumalar!

      Sil

her kelime benim için değerli..