12 Eylül 2015 Cumartesi

yol kitapları

Merhaba guzel insanlar.. maneviyat olarak guzellikten bahsediyorum, yanlis anlasilmasin.. hos yanlis anlasilmaz ama olsun.. belki ben yanlis anlarim.. neyse az sacmaliyip cok yaziyim bari..

Yol kitaplari.. cunku yakin zamanda uzun bir yolculuk ve bir de kisa bir yolculuk yaptim.. bir de okula donus ve tekrar bayrama gelis yolu var ama onlara zaman var azicik :-)
Bu yollar da onlarin ön gösterimi oldu :-) bi de söylemesi ayip cok iyi yol arkadasiymisim onu anladim :-) bir kere egzantrikli muzik zevkim ve pek üstün(!) hafizamla arabada sadece uzun yolculuklarin son saatlerinde dinlenen kaseti ezberden ve sanatciya eslik ederek karga sesimle soyleyip şoförü uyanik tutuyorum :D ayrıca 4 saate kadar molasiz kalmaya dayanma gücüm var ve ayranla çalışan bir bünyeye sahibim :D
Bu kadar mütevazilik yeter :-) gelelim yollarda okudugum kitaplara :-)



Koca yaz 8 kitap okudum, 10 saatlik yolda 3 kitap okudum.. cunku yol alırken okumayi seviyorum :-)
Periyodik olarak otobus seyahati yapan biri olarak yola giderken cantamda -kendisi kocaman ve cirkin- iki kitap oluyor. Gidis dönüş :-)
Bu kez ki kitaplar :
1) katya'nin yazi-trevanian
2) dr.jeykyll ve mr.hyde-r.l.stevenson
3)al midilli-john steinbeck

1)katya'nin yazi-trevanian


Daha once trevanian'in sibumi adli kitabini okumus ve nicholas hel'e aşık olmuştum.. hala aşığım o ayri :-)
Bu kez kahramanimiz bir doktor ve basindan gecen ilginc bir aşk macerasini anlatiyor.. onun kahramani ise Katya..
Kitap son sayfalari ile beni benden aldi.. bastaki kisimlari da guzeldi.. surukleyici diyemesem de kendini okutuyor.. birinci dunya savasinin kiyisinda bask ulkesinde geçiyor.. begenerek okudum.. -spoiler olabilir- kadinin yillar,yuzyillar gecse de erkegin elinde aci cekisini ve bunun ruhunda biraktigi zedelenmeleri anlatiyor..
Şibumi'yi begendiyseniz bunu da begenirsiniz diyemeyecegim cunku o kitabin arkasinda bir deha vardi.. bu kitabin arkasindaysa aşk acisi çeken bir deha var..
Okursaniz bir sey kaybetmez, belki begenir de bisiler kazanirsiniz :-) benim bu kitaba puanim 7.. aşk acısi ceken dehayi sibumi'den az begendim..

2)dr.jekyll ve mr.hyde-r.l.stevenson



Bu hikayeni bol spoilerli bir yorumunu daha once okumustum ve beğenmiştim de.. degisik bir bilim-kurgu kitabi..  felsefik yönünu de cok begendim.. ben de bol spoilerli elestiri yapicam dikkatli olun lutfen!
Oncelikle dr.jekyll normal senin benim gibi bir insanmis.. sonra metafizik, felsefe ve kimyaya bulasinca cilgin bir fikir geliyor aklına.. icindeki iyi ve kotu kişiliği ayirmak.. boylece mr,hyde oluyor.. yani istemli bir cift kisilik bu..
 kisa bir hikaye oldugu icin birsey de diyemiyorum.. ozeti okumasam olan biteniz tahmin edebilir miydim? Belki yaklasirdim ama ustun zekanin bir ornegi.. hem kurgu hem de verilmek istenen mesaji.. okumanizi tavsiye ederim.. bi saatte bitebilen surukleyici ve kisa roman/hikaye.. ortaokul seviyesindeki kitapseverlerin bile okuyabilecegi bir kurgu ve dile sahip.. benim kitaba puanim 8. Ucuz da zaten beş lira bisi.. bir de bunu okurken aklima geldi.. insanlar -buyuk cogunlugu- nasil gunde iki paket sigaraya para buluyor da kitap almaya gelince cok pahali diyor.. tamam ismini vermek istemiyorum ama bazi yayinevlerinin kitabina verilen parayla uc kisilik bir ailenin mutfak masrafi ne biliyim elektrik, su faturasi falan odenir ama bircok kitap hatta bircok kaliteli kült/klasik kitap bir paket sigara parasina denk.. yani yukarıda iki paket sigara icen x kişisi gunde bir paket sigara icse diger paketin parasiyla kitap alsa hem kötü alışkanlığını hafifletilmiş olarak devam eder hem de kitap okuyabilir :-) ama bağzı şeyler benim mantığımla ilerlemiyor sanirim :/

3)Al midilli-john steinbeck



Steinbeck'in onceden -coooooook onceden- iki kitabini okumustum.. inci, fareler ve insanlar.. zaten fareler ve insanlar'i okuyup da begenmeyen yok gibi.. inci ise benim iki uc kere okudugum ve herkesin begendigi fareler ve insanlar'dan da cok begendim top 10 listeme giren bir kitap. Kesinlikle hepinizin inci'yi okumanizi isterim..
Al midilli kapak yazisina gore yazarin kendi cocuklugundan etkilenerek yazdigi hafif otobiyografik bir kitap.. icinde disiplinli bir baba ile on yaslarindaki cocugunun, cocuk ile cok guvendigi ciftlik calisanin, çocuğun bir seylere sahip cikma istegi ile onlari kaybedisle gelisen yikiminin öyküsü var ve bunlarin,diger aklima gelmeyen, gelip kelimeye dusemeyen bircok durumun yuz kadar sayfaya sigdirilmasi.. az kelimeyle cok sey anlatmak boyle olsa gerek.. olay hikayesinden cok bir durumu ortaya koyuyor.. yada olaydan dogan durumlari.. her neyse, hep karıştırırim zaten olay hikayesi- durum hikayesi ikilisini.. bana okurken hissettirdikleri, düşündürdükleri daha önemli geliyor.. sonucta edebiyatci degil okuyucuyum :-) bu kitap bir inci degil tabiki ama mesela caniniz cok sıkıldı, chick-lit tarzi bir kitap okumaya karar vereceksiniz tam ama onu bile okuyasiniz gelmiyor, oyle berbat bir ruh hali.. o zamanlar icin bu kitap uygun olabilir.. ben şahsen çocuklarin gozunden yada çocukların yaşadıkları anlatilan hikaye/romanlari daha cok seviyorum.. onlar daha menfaat kavramiyla karsilasmamis, para, statu icin insanlarin cirkin yuzunu gormemisler, dusunceleri/kalpleri kirlenmemis.. guzel gozlere, süssüz sozlere sahipler..
Uzattim yine diyecegimi.. diyecek cok bir sey yok.. kitap kisa oldugu icin 45 dakika da falan bitti :D kitap icin 8 puan veriyorum.
Bu kitapla da okumaya zamanim yok bahanesi curumus oluyor.. yani bir gun, bir hafta, bir ay boyunca 45 dakika- bir saat bile zamani olmayan ama aksamlari 2-2,5 saat klişe diziler izleyen bir kitleye nasil dönüştük bilmiyorum.. insan saat basi on dakika ayirsa 4 saatte biter.. hayir okumuyorsunuz benim tepemin tasi atiyor..
Aslinda okuyup okumamaniz pek umrumda degil.. sadece ouyan insalari gorunce mutlu oluyorum, hosuma gidiyor insanlarin beynini kullanmasi :-)

Saglikla ve kitapla kalin! Bir de umutla-zor olsa da-
_dr.coffee'den sevgilerle

14 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Yolda okuyamasam sıkıntıdan ölürdüm herhalde :/
      Keske sen de okuyabilseymissin..

      Sil
  2. Otobüs yolculuklarında hep kitap okurum, çok severim...
    İstanbul'un vapurlarında da az okumadım öğrencilik yıllarımda, onun tadı başka olurdu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya vapurda okumak cok guzel olurdu..
      Yolculukta kimseyi tanimayinca en iyi arkadas oluyor kitap kahramani :-)

      Sil
    2. Bir de kitabın başından kalkıp yapabileceğin başka bir şey olmadığı için dikkatin dağılmadan saatlerce çeviriyorsun sayfaları bir bir...
      Onun için kitap en güzel yolculukta okunuyor bence ya :)
      Evde dikkat çelici çok etken var ne kadar sessiz de olsa...

      Sil
    3. Aynen yaa.. evde ben hic okuyamiyorum :/ yolda okumak en bi guzeli.. hele otobus sessizse, horlayan amcalar aglayan bebeler yoksa tam super oluyor :-)

      Sil
  3. Uzun yolda okuyabiliyorum ben artiik tabi kitabi cama dayayarak. Kafami asagi egdigim anda uzun menzilli atışa hazir hale geliyo midem :)))) ahahah bak yaa ayranla calisan bunye iyiymis yanina tostta soyleyim yen mi :)) bu arada steinback inci hala bekliyo evde yol kitabi yapicam bende digerleri agir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşasın uzun yolda okuyabilenler ve iki kat yaşasın kitap okuyan bilincalti kardesleri :D
      Ben de severek yerdim ayranin yanina tost ama her ayran icisimde tost yersem kendim bir cift kaşarlı tost olurum :D
      Ama ama nasil bekletirsin inci'yi T.T yolda cabuk biter o sen simdi oku onu yola baska kitap al :) sonra da yorumunu girersin.. belki ben de sana ozenir tekrar okur yorumunu girerim falan ilginc bir sirkulasyon olur :D

      Sil
    2. böyle döngüye can kurban :D valla başlıcam iniye bır turlu cıkk elim gitmedi. Gittim Erebos u ve Filler Sultanını aldım az once. onlar bana sırıtıyo ben onlara. ama bak sen kızıyorsan steinback için kesin sağlam kitaptır inanırım guvenırım ! ♥

      Sil
    3. Usengec kötü bir blogger oldugumu biliyorum :/
      Yaa aldigin iki kitabi da okumak istiyordum ben :D ozellikle filler sultani'ni.. radyo da mi ne elestirisini dinlemistim cok bi merak uyandirmisti ben de.. tamam once onlari okumana izin veriyorum bu seferlik :-) acele elden filler sultani yorumunu bekliyorum haberin olsun part time seyyahim :-)

      Sil
  4. midilli yi okumadım. diğerleri iyi kitap yaa :) bi deee, dr.coffee adlı bir marka gördüm yaa, kahve markası, osmanlı kahvesiii idiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demeye yaa adimi mi calmislar T.T patentini falan mi alaydim zamaninda :S
      Midilli ye denk gelirsen oku :-)

      Sil
  5. Okunacaklar listeme eklendi bu kitaplar da :)) Ama maalesef ben yoldayken hayatta kitap okuyamam ama Allah'tan yol boyu uyuyabiliyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Inci'yi okumalisin kesinlikle!! Ben de yolda uyuyamiyordum, her yanim tutuluyor :/

      Sil

her kelime benim için değerli..