1 Eylül 2015 Salı

bülbülü öldürmek-harper lee

Merhaba cemiyet-i blog
Hala dava'yi -kafka'nin davasi- bitirememis biri olarak birkac gün once bitirdigim bulbulu oldurmek'i yorumlamaya geldim :-)
Öncelikle ben kitabi okul doneminde almistim.. haziranda.. ancak simdiye nasip oldu.. bu kadar beklettigim icin pisman değilim :-) kitaplarin bazen elimde olgunlaşması gerektiğini düşünüyorum. Chick-lit, fantastik tarzi kitaplari hemen okumali, klasik veya çağdaş dunya edebiyati denenleri biraz bekletmeliyim.. gozum onlara alismali, ikide bir arkasini okuyup yazarin hayatini birkac kez hatim etmem gerekiyor baslamam icin..


Bu kitapta ayni asamalardan geçip bugünlere ulaştı :-)
Kitabin tanitimlarinda devamli olarak haksizliga ugrayan zenci -artik afroamerikan diyoruz- yasadigi zorluklar olarak geciyor.. ama o is oyle degil..
Mesele asil haksizliga uğrayan zenciyi savunan avukatin kiziyla ilgili tipik bir 1930'larin kasaba/ilce hikayesi..
Scott.. cok tatli cok bilgili bir kiz ve ben bu kucuk hanimin bakis acisindan anlatilan romani cok begendim... cocukluk insanin para, statu, irk gibi kavramlari tam olarak anlamlandiramadigi en saf dönemi.. yazar scott'un dilinden anlatirken kendini cok iyi gizlemis..
Babasi atticus superman'in süper olmayan hali gibi.. kötülerin düşmanı, ezilenin dostu bir avukat.. kitapta ana oge olarak babasinin bir zenciyi aklamaya calismasindan yola çıkıp bölge halkinin zencileri ve onlarin savunan babasina karsi duruslarini ele aliyor.. ayrica babasinin cocuklara davranislarini da takdir ettim, kendi kendime insanlarda ne babalar var bee dedim :-)
Sürükleyici bir kitapti.. her yastan olmasa da onbes yas ustu butun herkesin severek okuyabileceği bir kitap..


Yasanilanlar o kadar dogal, o kadar gerçekçi ki cikip birisi bu hikaye yaşanmış aslinda dese evet olabilir derim..
Simdi harper lee'nin yeni bir kitabi da çıkmış.. yillar sonra.. biraz da bundan dolayi okudum, guzelse ikinci kitabini da alırım diye..ama simdi emin değilim.. çünkü onu hep cok guzel bir kitabıni okumuştum diye anmak istiyorum.. cok guzel bir kitap ve o kadar da guzel olmayan baska bir kitabini okudum demek istemiyorum :/ bakalim kitap bir türkçe cevirisi olsun, bir iki kişi okuyup yorumlasin, sonra maddi ve manevi durumuma göre alirim :-)
Simdilik sadece harper lee'nin cok güzel bir kitabini okudum ve sizlere de tavsiye ederim :-)
Sel yayinlarindan daha once de 4-5 kitap okumuştum ve onlari da begenmistim.. yani yayinevi olarak da seviyorum..
Sonuç olarak kitaba puanim 10. Güvenle okuyabilirsiniz :-)

Hepimiz biliyoruz ki, bazı insanların bizi inandırmaya çalıştıkları gibi insanlar eşit yaratilmamıştır..

Sağlıkla ve kitapla kalin!
_dr.coffee'den sevgilerle :-)

10 yorum:

  1. bayılıyorum böyle mücadeleci hikayelere :)) gerçi distopyaların finallerinden sonra umutlarım yitmedi değildi ama yokk yokk bunu yapmıcam. karşılaştırmıcam. en buyuk hatam bu oluyo. zira bilim kurgu karakterlerini Tolstoy romanına koymuşlugum vardır :D sen tavsıye edersın de ben almam mı doktorum. internet ve sahaflar beni bekler. bu arada sel yayıncılık da cıdden ıyı kıtapları elınde topluyor bende de var bi 5-6 kitabı. bir de Go! kitap en ünlemlisinden :D denk gelirsen The 100' a bak belki begenırsın. mıknatıslı kapaklardan sebep tavsıye etmıyorum valla bak :)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babil de on liraymis, demin gordum.. ama oranin kargo ucreti icin sınıri cok.. kitapyurdunda kargo ucreti uygun oluyor fiyati bilmiyorum..
      Ben bugün sahafa gittim ama adam kepenkleri cekmis, kilit vurmuş dukkan T︵T o anki yıkılışim oscarlıkti :D the 100 dizisinin ilk sezonuna bakmistim, kitapta birkac kez onerildi, donuste alınacaklar arasinda :-) ve go! Kitabin mıknatısli kapak fikrine hayranim.. bir almak nasip olmadi :/
      Tabiki de bilim-kurgu ile tolstoy'u karma yapacaksın.. sonsuz hayalgücü boyle bisi olsa gerek :-)

      Sil
    2. heyytt bee bilinçaltı kardeşi dediğin böyle destek oluyorsa oyy yirimm ♥ kitapyurdunun kargo kampanyası cok iyi oldu ama son 2 alışverişimi bende ordan yaptım. bgun de hafta başı niye kapamış ki :/ sahaflar artsın ya bize çok yarayan birşey sonuçta.. The 100 ' ı yoldaş anlattı bana ama anladıgım kadarıyla kıtaptan baya farklılaştırmışlar senaryoyu. diretiyorum okusun diye. Onu geç Marslıyı okuyacam diyo. Tamam diyorum beyim sen bilirsin :))

      Sil
    3. Bizde bilincalta kardesine ve kitapsever iyi insanlara tam destek hep destek kurali var :-)belki toptan kapamistir dukkan.. yasadigim yerin pek kitapla alakasi yok da :/ ben ilk sezonu bitirip kapadim the 100'u. Bi de sanirim 'di yüz' diye okuyan tek cahil benim sanirim :D

      Sil
  2. En sevdiğim kitaplardandır, kaç defa okudum bilmiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de severek okudum :-) arada acip bakilmasi gerekilen bir kitap :-)

      Sil
  3. ne zaman döndün bloga , göremedim , geç kalmadım dimi :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana yorum attigim zaman dönmüştüm.. hicbir zaman gec degildir ki dostlari ziyaret etmek icin :-)

      Sil
  4. Bir hukukçu olarak okumalıyım deyip aldığım bir kitap ama hala başlayamadım. Bu yazıdan sonra en kısa sürede başlayacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sende okuma istegi olusturmussa ne mutlu bana :-)
      Ay hukukcu deyince kafam direk dava-kafka-' ya gidiyor, basimin belasi kitap.. anlayamiyorum nedense :S

      Sil

her kelime benim için değerli..