19 Ağustos 2015 Çarşamba

Yüzyıllık yalnızlık - gabriel garcia marquez

merhaba kütüphanemin biricik sakinleri
dün gece uzun zamandır okuduğum kitabı bitirebildim *alkış*
uzun sürmesiyle ilgili bütün suçu üstleniyorum..

kitabı bitirdikten sonra kitapla ilgili o kadar çok düşünce belirmesine rağmen şimdi hepsi uçup gitti.
güzel kitapların yorumlarının kaderi bu sanırım..

kitapta maconda adındaki bir kasabanın kurucu ailesini anlatıyor.uzun ve karışık bir aile ağacı olan buendia'larla büyülü gerçekcilik kavramını yaşıyorsunuz..

çok bilgili vikipedi'de büyülü gerçekçilik için normal yada gerçekçi kabul edilen sanat akımlarında olmaması gereken sihirli ve mantık dışı öğeleri içeren sanat akımı deniyor.

ben kitabı okurken sanki yaşanmış bir masalı okuyormuşum gibi hissettim.. hani eski anadolu'yu anlatan kitapların fiks öğesi masalcı neneler vardır ya, burada masalcı dedemiz gabriel garcia marquez var. bu kitabı o kadar beğendim ki artık onun kaleminden alış veriş listesi bile çıkmış olsa bir gözüm kapalı okurum.. açık olan gözüm tedbir amaçlıdır, arka kapağı okusun ki konuyu beğenmezsem yazar hakkındaki düşüncelerim değişmesin :)

kitabı okurken düşündüğüm diğer şey ise niye yüzyıllık yalnızlık? kimin bu yalnızlık?

yüzyıl ve daha uzun yaşayan kahramanlar vardı kitapta.. ama her şey sonunda çözüldü..
ah o son o son.. hayır sonunu aylar öncesinden bilmeme rağmen nasıl bu derece etkiledi beni bilmiyorum :D

bir de ilgilenenler varsa belirteyim, kitap 1982 nobel ödülü'nü almış. işin aslı huysuz kitapçı fikry'nin de dediği gibi.. ne dediğini hatırlamıyorum ama.. ödüllerin kitabın değerini değil jürinin kişiliğini belirlediğiyle ilgili bir şey söylemişti.

demek istediğim bu kitap hiç ödül almamış bile olsa aklımın en güzel köşesinde yerini edinirdi. bazı kitapların beğenilmek için ödüllere ihtiyacı yoktur.. ama nobel ödülü'nü alması da hoş bir şey olmuş.. yazarın eli para görmüştür ;P

gabriel garcia marquez'in geçen yaz kırmızı pazartesi isimli kitabını okumuş ve onu da aynen bu şekilde beğenmiştim. yazarın diliyle tanışmak için uygun bir kitap olan kırmızı pazartesi ince bir kitaptı. bu kez kalın bir kitap olan yüzyıllık yalnızlık belki de sıcaklardan ve yazarın ritmine uyamamamdan ötürüdür..

sonuç olarak kitabı çok beğendim, bence 15 yaş üstü herkes okuyabilir. biraz karmaşık bir kronolojik sırası olduğu için 15'in altındakileri bunaltabilir.. zaten kitap okuma konusunda hassas bir dönem olan ilk/ortaokul çağını böyle karmaşık zaman çizgisi ve dallanıp budaklanmış aile soyağacıyla sıkmaya gerek yok.

sonuç olarak benim bu kitaba puanım 10 üzerinden 10.
ister paranızla, ister kütüphaneden alın okuyun.
ben önce kütüphaneden aldım, sonra eve gelince evdeki kitabı okuyarak bitirdim.. muhtemelen iki farklı baskının ürünüydü ama içeriğinde bir farklılık olduğunu sanmıyorum. sadece kapak farklı.

sağlıkla ve kitapla, serin kalın :)
_dr.coffee'den sevgilerle

13 yorum:

  1. yehuuu doktorumdan yeni yazı geldi hemide yüzyıllık yalnızlık. Bu kitap benim eski basımıyla elimdeydi. Hemide sahaftan almıştım. Sonra gittim kitabı okumadan bi arkadasa hediye ettim (içim acıyo). yapıyorum arada öyle kıskançlık konu kitap olunca :)) karakterlerin özellikle uzun yıllar yaşamasına dair bir bilgim yoktu kitapla ilgili. ama görüyorum ki almak şart. almak gerek. almak lazım. alıcam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz usengec bir bilincalti kardesin var fok bıyığıcim :D yoruma uc gun sonra cevap veriyo.. ne ayip ne ayip :P
      Hediye etmek iyidir, ama once kendin okusaydin bee ¦\ kitap paylasmama huyumuzdan nasil kurtulsak ki??
      Karakterler uzun yasiyor, torun tombalak falan da anlatilinca roman uzun olmus baya.. onun disinda bir sikintisi yok.. guvenle okuyabilirsin, test edilmiş ve onaylanmistir :-)
      Okuyunca yorumunu beklerim haa ☆☆

      Sil
    2. yok canım benım üşengeçlik konusunda bloga biraz üşengeciz bende kabul ediyorum bunu kendi payıma düşen dilimi aldım :D dilim demişken canım pasta istedi yaa :/ neyse bilinçaltıma bi diyet gönder de hapır küpür her buldugu pastaya saldırmasın :)) ehehe iyiki varsın bee. lBu arada okumadan vermıcem bundan sonra ehehe :))

      Sil
    3. Bu arada hımmm Dava okuyormuş benim doktorum. Leziz.. sevdim ben o kitabı. İnşaallah sende seversin :))

      Sil
    4. Bilncaltimiz reddediyor diyet ve ilgisi olan mesajlari :D daha bugun kısır+kek yapmis biri olarak soyluyorum.. hos keki bir kucuk dilim yedim ama kisira dayanamam.. bir kazan koysalar onume hepsini yerim.. yanina da ayran :-) bak diyet diyince bile ters tepiyor :D
      Davayi ben mi okuyorum ya o mu beni okuyor belli degil.. bülbülü öldürmek ile berabe r okuyayim dedim ama ikisini de okuyamiyorum, yatmaktan :D itiraf ediyorum butun yaz uyudugum icin cok az kitap okudum ve minicik bir pismanlik hissediyorum sadece :P okur okumaz yrumunu gircem zatenn :-):-)

      Sil
    5. bakk şimdi kısır dedin tükürük bezlerim şehre yetecek kadar su salgılıyo :)) ayy davayı ben parkta bahçede acık havada okumuştum hatırlıyorum kafam açık olsun diye. ağır geldiydi biraz bana da :)) genel bi kitap okuyamama durumuna katılırım ama yazın biraz zorlama gidiyor sanki niye böyle ki :/

      Sil
    6. Tabi ben geri yorum yazana kadar cöle donmustur sizin sehir :D
      Evet yaa yazin sicaklar falan basliyor, ilk otuz gun ramazan, ac ayi oynamadigi gibi okumuyor da, sonrasi temmuz agustos sicaklari, kislik hazirligi falan arada kayniyor.. kisin yapacak is yok, okul/ev duzende zaten, tv'de yok.. onlar olmayinca kitap var.. iyiki kitap var :-) ve iyiki afrika da falan yasamiyorum yoksa hic okumazmisim :-) :-)

      Sil
  2. Daha önce Gabriel Garcia Marquez okudum ama pek sevememiştim bu yazarın kalemini... Belki bir fırsat daha verilmelidir ama o fırsat bu kitap mı olur bilemem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eger okumadiysaniz bunu degil de kirmizi pazartesiyi tavsiye ederim.. ama yazarin daha once okudugunuz kitabini sevmemisseniz diger kitaplarini sevmeniz de zor olabilir.. yazarlar ikinci bir sansi hak eder :)

      Sil
  3. iyi yazar iyi roman okudum. ama ben güney amerika edebiyatını kendime çok uzak buluyom yaaaa neden bilmiyom ama :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bi marquez okuyorum zaten deep :-)
      Mesafeler var ya ondan uzak buluyorsundur belki diye cirkin bir espri yapip izleyici sayimi dusuresim geldi :P
      Dene yine de yaa.. marquez iyidir :-) iki kitabi iyiydi :-)

      Sil
  4. Benim de Marquezle tanışmam "Benim Küçük Hüzünlü Orospularım" kitabına dayanır. Bahsettiğin gibi o da çok ince bir kitap olmasına rağmen aynı Kürk Mantolu Madonna'daki gibi küçücük bir kıza aşık olmuştum. Ama Yüzyıllık Yalnızlığa başladığımda nedense bitmeyen bir giriş gibi geldi ve kitabı iki kere başlamama rağmen bıraktım. Ama bu yazınla tekrar başlamaya karar verdim :) teşekkürler. Bitirince tekrar yorum bırakmak üzere :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaba en bastan baslamak en kotu seylerden biri sanirim biz okurlar icin :/ ben o yuzden kaldigim yerden basliyorum yarim biraktigim kitaplara.. sana da öneririm, 3.kez silbastan yapmamalisin, nasilsa okudukca hatirlarsin bence :-) ve sende kitbi okuma istegi olusturmussam ne mutlu bana :-)
      Okuduktan sonra veya okumadan da beklerim bloguma :-)

      Sil

her kelime benim için değerli..