5 Kasım 2014 Çarşamba

kara kış beyaz düş-fatma erdek

fatma erdek'ten okuduğum ilk kitap :) ve yazarın okunabileceğine karar verdim :) tek kitapla karar vermek ne kadar doğru tartışılır ama yazarın kelimeleri,flash back'leri ve şimdiki zamana dönüşlerindeki belirginlik kıvamındaydı.. seçtiği duygu yüklü dil de eklenince üzerine :) hoş bir dram kitabıydı :)

kitabı okurken Türk-kadın yazarların en büyük probleminin bu olduğuna karar verdim : Dram
canan tan başta olmakla beraber hemen her bayan yazarımızda rastladığım bir durum.. yerinde kullanıldığında iyi olmakla beraber karakterin iki dakika ayrıldığında yatak döşek olması hoş değil :/

kitabımızdan devam edelim..
aslında fatma erdek'in o kadar abartılı yorumlarını okudum ki kadını gözümde ilahlaştırdığımı kitapla beraber anladım.. siz, siz olun benim her zaman düştüğüm gaflete düşmeyin...

kitabı kötülemek için demiyorum sadece içinde olduğum durumu anlatıyorum.. 

esas kızımız zeynep'in çocukluk travması ve aşkı arasında gidip gelişleriyle ertesi güne kadar ilerliyoruz...

çocukluk travması: zeynep'in dünyası üvey babası selim'in ona aşık olduğunu duymasıyla kararıyor..
bence konunun aile içi aşk olması hoş değil.. hoşlanmadım.. kitap etiğime ters.. aynı adam kızın çocukluğunu görmüş.. çocukluğunu gördüğünüz birine delicesine tutulmasının tek açıklaması "delicesine" de gizli.. kitabın bu kısmı yani kurgunun mihenk taşını beğenmedim.. beğenmek zorunda değilim.. sanki beğenmek zorundaymışım gibi hissediyorum.. eğer olayların devamında kız karşılık verseydi kitabı çürümeye mahkum edebilirdim ama devamı güzeldi :) 

bazılarımız resimleri idefix'ten çarpıyor olabilir dimi :D
aslında yazar da durumu kınıyor gibi sanki.. bana öyle geldi.. üvey babayı çok kötülemiş -olması gerektiği gibi- 

kitapta travmalar çarpışıyor gibi  :D :D artık ne düşündü bilmiyorum ama zeynep'in hizmetçisi de üvey babası tarafından taciz edilen 16 yaşında bir kız.. karakterin hatıralarında önemli bir yeri olan biri.. okurken daha ali cengizli bir konuma koymuştum akgül'ü ama olmaması daha iyi oldu.. fatma erdek nerede ne yazılması gerekeni bilen biri sanırım :) başka bir kitabını okumadan bir yorum yapamayacağım bu konuda :)

gelelim yorumun özetine :) bence okuyun kitabı.. yani güzeldi.. hatta türündeki birçok kitabı solda sıfır bırakabilirdi ama çoooookk tepelere çıkarmayın çünkü roman sonuçta dimi? kaliteli bir kitap.. kütüphanenizde barınması şart değil ama okursanız hoş olur :) benim puanım 10 üzerinden 7.. 

belki kitaba gerektiği değeri ben verememişimdir çünkü kafka ve enis batur'dan sonraya denk geldi okuma zamanım :)

neyse.. okuyun kitabı.. zamanınızı boşa harcamayacak hatta duygusal sevenler için bestseller olma ihtimali olan bir kitap :)  

il kütüphanesinden okuyun.. acaba böyle diyince kızıyor mudur yazarlar ? sonuçta satışlarını düşürebilecek bir tavsiye :) ama önemli olan okumak!

sağlıkla ve kitapla kalın!
_dr.coffee'den sevgilerle
not: şenlikten de on puanı kaptım bu arada :D :D

12 yorum:

  1. fatma erdek , evet aklımda benim de ama bir türlü olmadı , olmadı :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de okuyayım okuyayım diyordum.. güz şenliğine okudum geçti :D en kısa zamanda okuman ve beğenmen dileğiyle canım :)

      Sil
  2. kızmaz yazarlar , kusura bakmasınlar öbür türlü de gençler sokak satıcılarından alıyorlar ona ne demeli
    Çok harika yorumlamışsın. Konusu sarsıcı ve can sıkıcı geldi bana :(
    ama bi ara okunur elbette şekercim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. melankolik zamanların yazarı :D
      okumak iyidir..oku.. okusunlar..
      korsandan almaktan daha iyi değil mi :) ben de öyle düşünüyorum :)

      Sil
  3. :D :D Okuyun, il kütüphanesinden yorumu komik olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hiç okumamaktan iyidir :) aramızda bazıları hala kitapların pahalı olduğunu bahanesine sığınıyor, ve kütüphaneler bedava :D
      önemli olan okunmak değil mi?? öyle mi?? eğer ekonomik kaygılarla yazıldıysa önemli olan okunmak olmaz dimi? bilemedim ki şimdi :/ ama bu kitap baya emek harcanmış gibi duruyor.. bu lafa fatma erdek'in kızacağını sanmıyorum :)

      Sil
    2. Bende kütüphâneleri seviyorum :))

      Sil
    3. kütüphaneler güzel ama talep olmayınca fazla gelişmiyorlar maalesef türkiye de :( gelişseler,büyüseler, kocaman olsalar ne güzel olur :) ayrıca k.hanelerin üzerimde sakinleştirici etkisi var sanırım o yüzden de seviyorum :) lisedeyken kafam atınca k.haneye giderdim :)

      Sil
  4. Yazarı daha önce okumadım. Tavsiyen üzerine okunacaklar listesine ekliyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım beğenirsin :)
      okuduktan sonra beğenip beğenmeni söyler misin lütfen??

      Sil
  5. okuycam bu yazarı temams :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğenirsin umarım :) yorum yazdığım kitapları okuyacağım dediklerinde telaş yapıyorum ya beğenmezlerse diye :/ beğenirsen haber ver :)

      Sil

her kelime benim için değerli..